Monday, December 28, 2009

Holiday wif Singaporean Part 6: Kenduri Time!


Cuba teka mana satu tak bersunat? Ekekeke..

So, it's kenduri time. Pagi tu agak bz jugak... Aku dan Uda keluar beli apa ntah..(lupa polak) then, the men pegi solat Jumaat. Tatkala ini, aku tertanya-tanya..aisey ada ke orang nak datang ni... sat gi takde orang datang..sayang pada makanan. Aku invite tak ramai pon..dalam 150 orang aje..hehe.. Awalnya dalam 200 orang, tapi dah adik badik aku kensel nak datang, so, turun la ke 150 people.

Walaupun gitu, still ketakutan tak cukup food untuk orang. Nasib baik my MIL willing to make the pulut kuning.. TQ Mama! Then, aku nye SIL pon nak buatkan sambal belacan, so aku just have to look for ikan talang masin dan gorengkan aje.. Pastu hubby kata buatlah bubur kacang skali.. memula SIL nak tulun, tapi tak sompek plak nak latang..maka buat sendiri la..cuma terpaksa membuat panggilan kecemasan kat si Kakak soh tolong tengok jadi ke tak.. sebab aritu si Kakak buat sodap juga lorr.. Bubur kacang pon buat sekilo aje.. hehe..


Antara makanan yang belum siap dibuat dan tak dihidang lagi.. time ni dalam kol doblas lebih. Ketaq segalanya..hahaha

Then, masa nak tunggu orang balik semayang Jumaat, aku and Toji a.k.a Ketua Pengarah bersiap sedia membuat Fruit Tartlet. Sangat somel dan enak dimakan begitu saja..wakakkaa


Terhangat di pasaran sebab habis cepat dan menjadi kegilaan Memel dan konco-konconye..wakakakka.

Bubur kacang pon licin lorrr..

Pastu, orang surau mula hadir.. sebab depa ni nak baca tahlil skali.. ringkas aje..kalau baca Yassin sekali alamat kebelai la mereka..dah la waktu puncak untuk lunch tu. Tahlil diketuai oleh anak jiran aku yang masih bersekolah menengah! Budak ni sejuk perut mak dia ngandungkan dia...

Selepas aje habis tahlil, upacara mamam-mamam la.. syoknye nengok orang makan..


Beratur mengambil makanan...


Yang jadi kepala tahlil tu yang duduk tepi budak baju biru ni..belah kiri, tangan sedang memegang nasi..

Geng bikers pon ada..tapi makanan dah hampir habis..huhu.. macam gorpis panas daaa..


Pekerja import dari Kuantan..muahahaha..


Pekerja import dari Singapore...

Aku bajet mesti makanan cukup..skali tak cukup daa.. suma licin-selicinnya, sampai ada tak dapat makanan..alahai..kesian.. Cikgu Nasir and Kak Su mai lewat.. tinggal kuih blossom aje.. so, encik Hubby pi kuar beli cucuq.. aiyaa..malu deh makanan habeshh!!! Sabo je la..
Yang herannya, biasanya time aku wat kenduri, mesti aku spare bihun kat rumah untuk digoreng..kali ni tak spare langsung..kiranya takde makanan tambahan lah! Aiyaaa..sengal juga aku ni..huhu..

Apa pun terima kasih kepada semua yang hadir dan memeriahkan lagi majlis di rumahku itew. Terima kasih tak terhingga kepada pekerja-pekerja import aku tu yang sanggup menghitamkan kulit untuk mencuci pinggan mangkuk. Jasa korang tak dapek den nak balas.. hehe..

Lega sudah kenduri dah selesai.. alhamdullilah segalanya berjalan lancar (part makanan tak cukup aje lah). Lagi tiga tahun aku buat, insyaAllah akan kutambah kuota makanan...ekekkeek...

Oh ye, aku amek katerer untuk masak nasi, ayam masak lemak, sayur goreng, buah dan air. Cuma RM 4.50 satu kepala termasuk peralatan-peralatan kenduri. Aku dan kroni just sediakan pulut kuning, fruit tartlet, kuih blossom, kek coklat lembab.

Tima kasih sekali lagi kepada semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung! Lebiu all! Muahss!

6 comments:

nik awin said...

ok..3 thn nnt aku mo datang la..
cis..mati2 ingat nko masak semua...tipa tetipooo

.: mama cute :. said...

wakakakaka..jaga baik..jgn tak datang..ekkkee..

mana ada time mo masak suma lorrr..lagi banyak belanja aku rasa..at least ngan katerer..suma dia sediakan..sampaikan tempat basuh tangan pon dia provide..heheh

eeeda said...

wah mcm kenduri kahwin tu... siap pasang khemah lagi.....
kuih yg terhangat tu je ke???
yang ko masak...

.: mama cute :. said...

aku ngan akak aku wat itu kek terhangat di pasaran..ahahha..sungguh bes oo.. nnti lagi tiga taun aku wat kenduri.. apa lagi..latang jangan tak latang..hahaha

3p4h said...

Bila gaji mau masuk? =p Hahaha

.: mama cute :. said...

aiyooo.. gaji ditunda lagi tiga taun lorr..lagi tiga ko kawin la dei..leh kita join venture wat kenduri lagi.w.akakaka

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails