Monday, August 31, 2009

Operasi Bersih dan cara nak lipat samosaton!

Since aku ni tak baper rajin nak kemas rumah secara all out maka hari ni hari cuti, so amik la kesempatan membersihkan rumah secara all out..walaupon tak baper out sebenaqnya..haha.. Untuk mengelakkan achum-achum yang melampau, aku pon mengambil precaution yang sepatotnye sebelum memulakan tugas..


Hehehe.. pinjam mask Encik Hubby masa ride motot.. wakakakak..hasilnye aku kurang le bersin..maklum le I all ni kan ke sensitip kat dust2 nih..haha

Dan alangkah tergezutnye teman melihat baper banyak habuk yang terkumpul atas lemari baju haku..huhu.. macam gumpalan kain daa.. oh..lupa nak amik gambo..ekekke.. takpe la.. tak amik pon takpe..sat gi korang kata aku pemalas plak bila nengok habuk yang super tebal....ngehehhe..

Operasi menghapuskan sawang-sawang yang mula kelihatan pon diadakan sama bagi mengelakkan kuman-kuman membiak dengan cepatnyer..ekkekeke.. Operasi tamat masa nak dekat tengahari, then aktiviti membuat kuih samosa lagi.. balut plak.. aritu just wat inti, tak dan balut..so hari balut-balut la plak.. eh..korang tau ke nak balut-balut samosa ni.. tak reti? Bio betiks.. takpe takpe.. kat sini aku ajorkan wokey...


Sediakan pinggan.. senang nak operasi melipat samosa...


Bentangkan kulit popia atas pinggan ni, letak pesen ni yer..


Lipat dua..


Lipat dua lagi..


Letak inti kat situ... kalo boleh letakkan inti macam nak bentuk triangle jugak..


Lipatkan inti tu.. pastikan bucu atas bertemu ngan vertex kat bawah tu..


Teruskan lipatan...kiranya korang lipat bentuk segitiga la..ada paham?


Lipat lagi.. sentiasa pastikan ianya berbentuk segitiga....kalo tak lari temponye..kekeke


Ada lebih kan? Letakkan kanji atau pon tepung gandum yang dah dicampurkan air.. nak bagi dia melekat..so tepung gandum ni acting as the glue for this kuih lah..


Can you see the gandum there? Ngehehehe..lekat elok-elok naa..


Goreng dan sedia untuk dimamam...

So, dah pandai dah lipat? Kalau tak reti, I would suggest that you try it on the paper first okeh.. Untuk memastikan kulit popia tak keras, korang tutupkan kulit popia tu dengan kain yang lembab..jangan lembab sangat sat gi jadi lain pulak kulit popia korang tu... bak kata orang.. sedang-sedang ajo...heheh..

Renung-renungkan dan selamat melipat!

9 comments:

jane said...

salam mamacute,

dei makcik....ingat tadi nak pi naik penyapu nak ikut hari poter....!! hehe. esok sekolahlah !!! malas pulak.

.: mama cute :. said...

saja pong.. dah cuti lama liat plak nak p skola..ekekke. bulan posa plak.seb bek sini ujan.. takde la sengsara sangat..ahhaha

wanliz said...

toce2..aku rsa aku penah request mntk ajo cara bt samosa..skunk aku da taw cara nk lipat..inti leh pos ka dei? aku beli 10 hengget..huhu..

wanliz said...

wei lg 1..aku xnmpk mask..nmpak rantai yg berkelip kelap tu lebeh..bahayas pncurik nampak tu..

kasihkita said...

TQ Syah..macam tu rupanya balut samosa. Paham bangatttt! Bila u nak buat program kat TV??? Jgn lupa bagi tau i ye..hahaha

.: mama cute :. said...

sharon:
buat jangantak buat..kekeke.. buat skali sekilonye inti lah.. sesuai utk 100 pieces..so u letak dalam freezer..anytime also can eat maaa :D

nnti masuk tv hat yang bikin sndirik..kuikui.. baru leh dipanggil tv syok sndirik..wakakka

tiha said...

salam..thanks a lot sygs.it really work.tp tadi time try2 buat td,ada satu lg style i dpt.triangle sama kaki.http://tihakuciku.blogspot.com/ leh tgk blog sy.thanks a lot :D

Ticer Syah said...

kekeke.. tahniah buat anda.. kekeke

Anonymous said...

Ahaha..kelakar lah akak ni..tq paham sgt. I like!

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails