Saturday, October 31, 2009

Alfatihah...

It was two years back when I was his class teacher. I was new there and a teacher came to me..

"Syah, kalau dia buat salah, awak jangan nak rotan dia kaa... cubit dia kaa.. Jangan buat apa-apa pun.."
"What?"
"Jangaaannn... "
"Tapi naper?"
"Hmm.. dia ..."

So, last Thursday was his last day on Earth. He passed away silently on the hospital bed. I was really shocked when I knew about it. My heart sank and I cried softly in my heart...

"Faizzudin meninggal dunia tadi..."
"Hah.. which Faizzudin?"
"Tahun 6?"
"What? Kenapa?"
"Sebab penyakit dia laaa.."
"Innalillahiwainnalillahirrojiunnnn.."
and I left to the canteen..and everyone was shocked and sad with the news...

After recess, the six of us cramped ourselves in the car and went to his house..

"Jauhnye rumah dia..."
"Kesianla.. jenuh dia kayuh basikal pagi-pagi.."
"Tok Wan dia pon bukan sihat.."
"Keciknya jalan.. kalau ada kereta lain, jenuh menghimpit.."

Akhirnya tiba juga lah..rumahnya sangat daif dan tak siap... orang pon baru mula datang..

"Depa nak simpan koi seblas sat gi.."

Melangkah masuk lah cikgu-cikgi enam orang nih.. and there he was.. resting in peace... tetiba suma diam..

We started to recite the doa, prayer, and Kak Embon recited the Quran. And I just sat there keep on reciting and still couldn't believe that he had left all of us. I tried not to cry but I failed... I remembered the first time I entered the class and I saw him looked at me smiling... that's him.. always smile and never tired of smiling...kena marah kaa, puji ka.. senyum selalu..

"Ingat Syah.. hang jangan buat apa pon kat dia.."
"Pasai pa pulak.."
"Dia HIV.."
"Ye ke.. macam mana dia kena?"
"Dari mak dia... actually pak dia drug addict, so jangkit kat mak dia, pastu kena kat dia masa mak dia pregnantkan dia.."
"Parents dia?"
"Tak dak daa.. mak dia meninggal dulu, then pak dia..kalau dia demam ke apa kee.. jangan bagi dia mai skola.. kalau dia jatuh berdarah, make sure bawak terus ke klinik.. you jangaaannnn sentuh langsung tang tempat berdarah tu.."
"Ok.."

Kadang-kadang dia memang tak datang sekolah.. dia pandai, tapi sebab penyakit, dia selalu ponteng... tak sihat, kalau demam, boleh sampai dua minggu... Masa UPSR dia datang.. hari-hari dia datang... tapi sebelum datang kena suntik dulu.. nak kasi kuat.. kalau tak..rebah.. habis UPSR terus dia cuti sampai la the last day....Kesian kan..

Dan aku masih ingat, tatkala budak tahun 6 yang lain macam dah eksen kat aku (maklum le dah besor..) Faizzudin tak pernah nak sombong...
"Morning teacher.."
"Bagi la salam.. tak aci la teacher tak dapat pahala salam.."
"Assalamualaikum teacher.."
"Walaikumsalam...That's better.. "

Katanya pada sorang cikgu...
"Cikgu, nanti bila jamuan tahun enam, saya nak cuba datang juga.."
And he couldn't make it...

And this poem is dedicated to him too...

Life is never without ups and downs, but we shall live our life to its best. When a loved one becomes a memory, a memory becomes a treasure. Treasure the memories. Time changes many things but not the memory this day brings.

"God saw he was getting tired,
And a cure was not to be,
So He put his arms around him

And whispered, "Come to Me."

With tearful eyes we watched him suffer,
and saw him fade away,
Although we loved him dearly,

We could not make him stay.

A golden heart stopped beating,

Hard working hands at rest,

God broke our hearts to prove to us

He only takes the BEST


You are not forgotten loved one,

Nor you ever be,
As long as life and memory last,

We will remember him"


-anonymous-

We love you Faizzudin.. Semoga roh beliau dicucuri rahmat...Rest in peace! Alfatihah....



I also took a picture of the Arwah, but then... I am sorry because I don't feel like sharing it with you.. I love this kid so much and I do feel sad whenever I think about him.. R.I.P sayang..

And Alfatihah to Anis' father too.. Abah dia meninggal dunia pagi tadi.. baru aje semalam kami bersembang pasal abah Anis... It must be hard for her since she's the only child. Semoga Anis terus tabah menghadapi hari muka....

14 comments:

w@nliz said...

sedeynya baca citer ko nie...

Ateh said...

huaaaaa...sangat sedih..sebak sangat baca itu poem..espcly.."come to me"...huaaaaku nangis x hengat..huhuhu..terasa cam bunian mati plak...hehehe..sian dia..al fatiha wat dia..huhuhu

.: mama cute :. said...

yus: mmg sedih lorrr.. tak dgr citer abg dia tu.. lg sadiss

apek:
apa kes bunian masuk dalam ini citer..hoh..sungguh hampeh ko nih. kuikuikui

ONE ZABA said...

izinkan dia pergi. kerana pemergiannya mungkin lebih memudahkan baginya.

sayalahfaizul said...

this posting memang sedih amatz. my eldest sister pown ada student yang hidup ngan HIV. but still alive. semoga dia panjang umur...

al-fatihah untuk arwah n abah si anis

sayalahfaizul said...

jap2... kak pekzah... aku macam penah dengo je name bunian... kat ne ek....

.: mama cute :. said...

oneZ:
ye.. better dari dia keep on suffering kan

pejol: aku pon rasa mcm kenai itu bunian..kekekeke.. dah lupus kot.. dah expired..wakkakaka

akob said...

this makes me speechless..
my optical nerve feeling weird & eyes started to ooze out some liquid...

Best writing I ever read!!!
5 Star

.: mama cute :. said...

that makes me a good writer in the making eh..haha

should write more than playing games..huhu

MaszLaVista said...

kak syidah,
aku nanges oke..sedeh beb ='(

.: mama cute :. said...

sajak tu pon sedey kan.. aku pick utk akunye asignment kali ni.. hopefully aku ble dapat A ini kali..ngeee

muhamad said...

alfatihah untuk arwah, tahniah kepada Syah, kau memang berbakat mengarang cerita sedih

Anonymous said...

alfatihah untuk yang telah kembali, tahniah kepada Syah, anda sememangnya berbakat besar dalam bidang penulisan

Ticer Syah said...

incik muhammad:
tq tq.. mmg sedey when we lost someone that we love kan.. huhuhhu

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails