Saturday, January 1, 2011

Cerita Balik Melaka: Aktiviti di masa lapang

Masa kat Melaka, tak banyak pun aktiviti yang kitaorang buat. Sebab most of the time memastikan rumah Omak clean dan mantop sebab time Omak dok lepak kat Kedah, rumah Omak jadi macam padang jarak padang tekukur. Kesian.. mari kita salahkan Cik Par secara berjemaah..akkakkaka

Antara aktiviti best yang kitaorang buat ialah bermain dengan arnab T_T. Kuikuikui


Ini merupakan latest addition to Renab's Family at Omak's house. Cumil. The best part, Cik Par tak tau pon menatang ni ada sebab mak dia lahirkan dia dalam lubang. Ada 6 beradik. Dapat detect masa hujan lebat, depa keluar secara berjemaah dari lubang..takut banjir lah tu. Kakakak

Most of the renab ada penyakit kulit...kita panggil sebagai kurap. Kalau tengok hidung Hannah Montana cukup kesian, sampai takde bulu. So, kalau nak detect renab korang tu sihat ke tak, pi pegang telinga dia. Kalau ada bijik-bijik tu tandanya nak kena kurap la tu. So, sila bawa ke Klinik Kesihatan. Nak jimat lagi, bawa pergi ke Klinik Haiwan Kerajaan, sebab untuk 4 ekor renab yang kitaorang bawak, cuma RM15 compared to Klinik Haiwan swasta yang mengenakan antara RM 20-40 pada setiap haiwan yang disuntik dan dirawat. So, pegi aje kat gomen. Jimat. Dan menurut Cik Par, bulu dah mula keluar dan renab-renab yang ada infection tu dah bertambah sihat. Alhamdullilah...


Kat Klinik Veterinar di Ayer Keroh Melaka. RM 15 untuk 4 ekor renab. Perkara pertama yang akan mereka lakukan ialah menimbang renab atas penimbang..sungguh comel. Nak amek gambo takut kena marah...so amek gambo curi je la..akkakak

Aktiviti yang seterusnya ialah... ialah.. ya benar.. aktiviti menghabiskan uwang..akkakak


We shop till we drop! Kuikuikui


Cik Alang sampai Melaka petang, malam terus shopping. Tegar lo!


We are shopaholic! Kakakaka... Kat depan tu ialah snowman yang tertinggi di Malaysia dengan menggunakan botol plastik mineral. Go Green!!!

Aktiviti yang seterusnya ialah aktiviti makan kenduri. Masa kenduri kat KL tu aku tak dapat ikut last menet sebab nak menjaga hati orang yang suka sangat sentap. Tapi in the end dia pulak pergi dan balik dari KL main sindir-sindir lak. Ye la... dah pi lama sangat, sampai we all tak boleh nak pegi mana. Sedap je molot sakap cenggini..sapa suruh tak ikut.. mmg... Wow Tak Faham sungguh dibueknya.. akkakaka.

Masa Saturday ke Sunday ntah, my SIL punya little brother kawin. So, dapat la pegi makang-makang kat rumah dia. Sungguh besh. Ala kampungnye masakan yang sungguh ngetop. Paling sukak dia punya daging panggang and oso eskrem pree..kakakak


Perut kenyang suka ati.. From left: Alang, Uda, Kyle, Me, Darwisy, Kechat, Fayadh and Omak

Habis aje kenduri terus singgah Makam Tun Teja sebab dari kecil sampai besar tak pernah sampai sini walaupun duduk Melaka T_T. Sadisss..


Alfatihah to Tun Teja...

Dan seperti biasa bila berkumpul ramai-ramai, banyak la lagi aktiviti yang kitaorang buat. Bermain game ni, memang menguji ketahanan badan dan ketajaman akal fikiran.


Mula-mula kanak-kanak main.


Tengok kanak-kanak bermain, orang tua pulak teruja. Layann.. dan aku terkeluar di awal pusingan T_T. Sadis jua..hua hua hua

On Monday, dah balik Kedah. Actually, lepas aku balik Kedah, lagi macam-macam aktiviti masyarakat yang tinggal ni buat. Antaranya pi main bowling, main bow and arrow dan snooker. Mencik aku. Asal aku balik aje korang buat aktiviti tambahan, asal korang buat aktiviti tambahan aje aku balik.. Mencik aku.. Huwaaaaaaaaaaaa..... Jeles I.

Sekian, entry dabis.. malas nak sambung sebab dengkis..akkakak

Kredit gambar: Cik Yana dan juga kamera henpon sndiri..akkaka

10 comments:

Muhammad Abuzam B. Kasim said...

kt mne tu klinik veterinar>??

Ticer Syah said...

alloooo.. dekat air kerohhh.. masuk ikut jalan nak ke mitc kot.. building belah kiri..kalau straight lagi, akan tembus ke bkt beruang

Muhammad Abuzam B. Kasim said...

sy dh lama nk cari klinik kerajaan..utk anak2 kucing..bnyak sgt.makn kos klo pergi swasta... ni klinik kerajaan kan?.. dekat dgn mana tu? melaka mall?? hospital pantai?

Ticer Syah said...

hmmmm.. camner nk ckp nih.. dia bukan kat mall .. tp dekat dengan jalan masuk nk pegi MITC or Mydin yang besar tuhhh.. kat ayer keroh la.. bila kita jalan menghala ke ayer keroh tu kan.. before jalan masuk nak ke mydin tu ada satu simpang.. so, belok masuk ke kiri simpang tu.. dan go straight.. klinik tu pon on the left.. p la try round tengok..ada signage klinik haiwan ke veterinar.. tak hengat lak..

Muhammad Abuzam B. Kasim said...

oww..kt area mydin ye..hehe.baik2 akan sy cari smpai dapat.=)

afiqvet said...

heheh.. tu gambar kawan setugas saya yang keja kat JPV Melaka Tengah. Ni kalu dia tau, lagi la dia kembang..

Ticer Syah said...

kakakaka

kau .. aku .. ♥♥♥ said...

hye.. :) nk tya, klinik kerajaan haiwan yg u pg dkt a. keroh uh, ur pets d rawat olh Dr. Veterinar atau dorg nyer MA? tq :)

Ticer Syah said...

hat ni MA je kot.. sbb dia tgk kena kurap so dia cucuk aje..

Sheikh Mohd Fitri said...

waktu operasi sabtu bukak tak

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails