Sunday, January 9, 2011

Buku cantik, kanak-kanak happy, cikgu pun happy, pihak pentadbir lagi happy, ada harapan dapat APC! Kahkahkah! Jangan harap!

Salah satu cara para guru dinilai prestasi mereka ialah melalui buku latihan murid. Ini yang bekas PK aku beritahu. The way you mark your students' works, the comments etc semuanya diambil kira. Siap ada penunjuk skala 1-3 lagi. It is up to the teacher to make their students' exercise books presentable. Bila buku bersih dan cantik, maka murid-murid pun akan bersemangat untuk belajar. So, macam mana nak bagi buku tu cantik dan bersih dan menarik. Kalau budak besar pastu lak dok kelas depan, memang la takde masalah. Tapi kalau kelas kanak-kanak riang tahap satu, memang la problemo. Aku tengok buku anak aku baru seminggu ada dah macam nak lunyai sikit. Hishhh!!! Bagi aku, disiplin dalam memastikan kanak-kanak riang tu faham tentang penjagaan buku sangat penting. Kita kena la ajar macam mana nak pastikan buku sentiasa elok dan tak terlipat tak tau hala. Huhuhu..

Apart from that, dalam satu subjek, takkan la nak lenjan buku yang sama. Mana boleh pakai satu buku aje, iye dok. So, biasanya aku guna 3 buku. English 1, 2 and 3. English 1 biasanya buku panjang. Segala aktiviti yang menggunakan kertas salinan fotostate akan ditampal dalam nih. So, tak perlulah nak lipat-lipat kertas or kecikkan sampai nak tulis pon tak boleh dalam exercise book depa. Kesian, sebab nanti bila sampai tengah bulan, wajib la perkataan yang berada kat lipatan tu terpadam dengan magiknya. Kuikuikui. Untuk English 2 and 3, pakai buku pendek aje. Ada orang suka nak bezakan Grammar : English 1, Composition : English 2 dan sebagainya. Aku ni takde la sampai begitu sekali sebab aku tak baper nak rajin..akkakak..Kadang-kadang bagi latihan grammar banyak sangat sampai tak dan nak tanda..naya giler tuh. So, buat aje E1, E2 dan E3. Boleh tukar-tukar buku, jadi sempatlah nak menanda dengan penuh perasaan. Tapi normally E3 is purposely for Spelling and Dictation.

Dan seperti biasa, bila mengajar kanak-kanak riang di bawah umur 12 tahun ni, memang agak tensi nak bagi disiplin especially bila kita nak suruh mereka tetapkan buku mana nak diguna. Kadang-kadang kita kata.. English 2, sat gi tanya polak.. English 1 kaaa? Ehhh.. tak paham-paham..kanggg..kena kang.... haaa..

So, untuk tidak menyakitkan tekak ketika berada di dalam kelas, maka kita letakkan warna yang berlainan bagi setiap buku.
Contoh:-
English 1 : Yellow
English 2: Green
English 3 : Red
Senang kan. Nampak cantik pon iyer.. heh heh heh..


Macam ni lah. Nampak santek aje.


Dan lagi...

Seperti biasa juga, setiap tahun akan kuserukan kepada kanak-kanak riang supaya tak perlu rajin-rajin nak tulis kat kepala kanan buku tu short form E1 untuk English One dsb. Sebab aku tau ketidakseragaman pasti..bukan kata pasti..tapi WAJIB berlaku.


Biar teacher habiskan dakwat marker pen teacher untuk tulis short form kat buku hangpa.....

Pesanan dari awal kelas....

You don't have to write anything else. Only English Two at Matapelajaran column!!!!

Dengan harapan mereka mendengar kata... tapi...


Ada juga manusia yang terlebih rajin nak tulis juga. Marker pen merah plak tu.. T_T. Rasa macam nak.. isshhh...sabar..sabarrrr.. tapi kalau ada depan aku..memang kena dah budak nih.. Hissshh!!!! Aku rasa lebih 4 kali aku bilang.. jangan-jangan tulis apa-apa..siap ada translation lagi tu. Adoi..nak cakap bahasa apa pon tak tau..

Arrrgghhhh..siap kau esok!

1 comment:

Khalipah Mastura Khalid said...

sayang.
good job done. akak mu ni pun suka macamtu gak.tapi akakmu ni suka guna kertas pembalut hadiah yg dibeli dalam bundle (lebih murah dan setiap kelas akan dapat buku yg pembalutnya sama untuk satu buku) buku E2 and E3 or E4 or E5lain pulak corak dan warnanya..... memang memudahkan dan menyenangkan hati esp bila cikgu2 lain pun ngikut cara kita. alhamdulillah. baru namanya guru cemerlangkan.....kakakah! biar org ikut cara kita yang baik2 tu supaya kita pun dapat pahala in sharing,ye tak?

keep up your good performance dear. teringin nak buat semua tu balik. lebih meruntuhkan perasaan bila parents yang pujikan? he he he.

luv :
sis mas

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails