Friday, December 17, 2010

St Tropez Langkawi Part 3

Selepas aje kitaorang menghabiskan masa melompat dari satu pulau ke satu pulau yang lain, kitaorang pon pergi la ke tempat yang nak pergi semalam tak sempat tuh. Hehehe. Kota Mahsuri.

Rege tiket untuk masuk di sini adalah seperti berikut:
Adult :RM 5.00
Child: RM 3 (7-12 tahun)
Child: RM 2 (3-6 tahun)
Bawah 3 tahun... pree!

Di sini kita boleh tengok macam mana keadaan kampung Mahsuri zaman dulu-dulu. Siap ada museum, dan ada juga persembahan cak lem pong dan juga teater kalau pergi kena harinya.. Kalau macam kami ni pergi time weekdays..so, kirim salam banyak-banyak la nak tengok suma tu. Kakakaka

Di sini juga kita boleh tengok macam mana orang buat kuih tradisi secara live. Sungguh dasaton. Jap gi aku uploadkan video okeh. Hehhee.. Aku nampak sungguh slim dalam video nih..akkaakak


Pandangan hadapan rumah Mahsuri.


Kat dapur Mahsuri..

video
So, inilah cara nak buat kuih karasssss...

After dah pusing satu Kota Mahsuri, kitaorang pon pi la pusing-pusing satu pulau. Asal nama signboard kaler ceklat aje, kitaorang berhenti. Janji leh posing bajet macam kat obersi...kakakka


Yang ni kat Petronas Quay. Rasa macam kat obersi sungguh masa kat sini. Kakakaka.. Pulun amek gambo tak hengat donia. Kehkehkeh


Tempat ni namanya Pantai Tanjung Rhu. Ramai jugak dugong yang kelihatan kat sini. Arrpek kata tempat ni macam kat Krabi, Thailand. Pasirnya pon cantek and airnye pon menarik. Geng Mat and Minah Salleh suma dok baring menghitamkan kulitkan sini. Kitaorang duk kejap aje, pastu berlari-lari balik ke kereta sebab tak tahan panas. Kehkehkeh.. Oh, kat sini ada private beach jugak... Hotel Four Seasons ada disini. Kelasssss.. Tinggi giler pagar diaorang, tak bagi tengok apa kat dalam. Hoh!

Lepas tu, kitaorang pusing lagi, terjumpa pulak Pantai Pasir Hitam. Pergi la park kereta nak cuci mata. Sedihnye Pantai Pasir Hitam ni tak berjaga. Air dari hasil perniagaan orang kat belah atas tu meleleh turun ke persisiran pantai dan masuk ke laut. Isk. Sistem perparitan yang sungguh FAIL!


Pasirnye kaler hitam. Kat belakang aku tu, aliran air kotor masuk ke dalam laut. Huhuhu


Pasir ni actually ada warna asalnye, you just have to dig and dig. Guna jari pon boleh...kakaaka


See... so dirty!

Kat sini pun ada papan tanda yang menceritakan tentang mitos bagaimana pasir kawasan ni boleh jadi hitam. Ianya tentang peperangan antara kerajaan laut dan kerajaan darat tatkala Langkawi ditimpa musibah ekoran dari sumpahan Mahsuri. Huhuhu.. Ada ke kerajaan laut. Yang aku tau KERAjaan Be End aje..kahkahkah..lariiikkk....

The next place, we went to Oriental Village. Kat sini la tempat untuk penggemar kereta kabel untuk menikmati keindahan alam ala-ala burung helang. Sapa berani mati bisa aje naik kabel ini. Kakaka.. Aku bukan tak berani. Tapi dah bajet ciputan, maka kirim salam je la kat abang kabel car tuh. Kuikui.. Amek gambo pon jadi la...

Rate untuk naik cable car:
Adult: RM 30
Child: RM 20

Dasat. So, kalau aku nak naik dengan kanak-kanak riang, kena spend lebih kurang RM120. WTF! (Wow! Tak Faham!) Kakakkaka


Ini adalah salah satu scene kat Oriental Village.

Satu lagi, kalau keadaan berkabus kat area sini, tak perlulah korang bazirkan duit naik cable car. Takkan nampak apa melainkan putih belaka. What a waste of money. Tengok cuaca cerah dan elok, barulah berbaloi duit kita nak naik. Ada paham? So, on that day, kabus agak tebal...jadi kitaorang pon tak ralat sangat la tak dapat naik. Kakakakka..ayat kaber line..kakakka


Nah.. bukti dah pergi ke cable car. Kehkehkeh...

Akan bersambung lagi lepas nih. Huhuhu.. Nak sarapan dulu. Tuan tanah sedang demam dasaton ni. Tak menahan, air hingus meleleh pula. Hohoho


1 comment:

Ah Win said...

pantai yg pasir hitam tu..eghhh..aku tgk gambo yg ko post kan pun nmpak mcm sgt gross...

ok, sile report same itu tun MahaTet..sbb langkawi kan pulau dia? ngeee..jgn report kat LostMah sbb dia sebok wat contert " Brilliant Diamond"

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails