Thursday, August 12, 2010

2 Ramadhan pertama...

Sebelum tu, izinkan hamba mengucapkan Salam Ramadhan buat semua insan yang bergelar Muslim dimuka bumi Allah ini. (Macam zaman Pendekar..kakaka)

Dua hari pertama, alhamdullilah berjaya kami sekeluarga melaluinya dengan tabah! Chewah..macamkan susah sangat posa nih.. Kuikuikui.. Meh den citer sikit aktiviti sepanjang dua hari berpuasa nih.

1 Ramadhan - pergi ke Perlis.
Saja la pi Perlis untuk keluarkan sisa baki wang yang tinggal sebab cek duit dalam purse dah boliau..kahkahkah. Banyak sungguh perbelanjaan pada bulan ini. Masuk sket kuar banyak.. Apakah? Hua hua hua..

Time petang tu, kanak-kanak nak gunting rambut sebab rambut dah start cucuk telinga. Papa depa pun dah keserabutan wajah.. kakakak.. harus trim! So, pergi la ke kedai Mamak!


Dimulakan dengan Naufal Sameer.. teruja betul budak ni nak gunting rambut.


Diikuti dengan Adam dan diakhiri dengan Papa. Eh.. Salman? Oh.. as usual dia tamo.. Dia kata kedai ni bucuk. Kakkakaa.. Sabo je aku dengan budak nih.

1 Ramadhan juga kami berbuka puasa di rumah ibu mertuaku. Oh..sungguh bes. Macam-macam makanan ada. Kenyang bangat. Adam makan bertambah-tambah pulak tu. Amboi.. sampai nak pecah perut katanya. Isk isk.. sabo je haku. Kakaka..

2nd Ramadhan -- mencik exam time posa. Jiwa kacau.. kakaka.. Pagi-pagi dah bukak pesbuk. Nengok Cool Lean buat Baked Lemon Chicken. Pergh.. terganggu jiwa. Lalu terus minta resipi dan try tadi. Kakakak


Mencampurkan segala bahan-bahan yang disarankan. Perap ini ayam sampai dia sehati berdansa dan serasi bersama.. chewah. Nak resipi? Boleh...

Ni aku kopipes dari Cool Lean nye message!

Ni resepi semua main agak2 measurement dia k.. Ikut sedap lidah kita..

8-10 medium chicken thighs@ any parts will do
juice of 1 lemon
6@7 cloves of garlic, finely crushed
2/3 cups of honey
1/4 cup of fish sauce
1/2 cup of coconut milk ( I used the prepacked cholesterol-free punya)
fresh chillies, minced..bird-eye chilli pun boleh kalau suka pedas @dried chilli powder

Mixwell of everything..
Pour over the chicken..
BAke at medium heat... appr. 190-200' C , 1hr
NAk tabur coriander @lemon slices pun boleh wat cantik..
KAlau suka lebih gravy dia, leh lebihkan some of everything..



Sementara tunggu proses pemerapan, buat cekodok lak... Naufal tolong kacau.. memang kacau!

Lepas pemerapan berjaya, maka dimasukkan ke dalam oven pula.

Haaa.. bakar dengan haba sederhana selama sejam. Thanks to Pak Mat, oven aku dah pulih! Yeeehawwww!!!


Sudah siap. Nampak hangit.. tapi idok le hangit.. bes woo.. meh try!

Mari mencuba resipi ini. Korang pandai-pandai hias jadi santek ek..kakakkaak

No comments:

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails