Thursday, December 17, 2009

Tempah Yassin

Yesterday, after I went got back from so-called exam hall (exam yang tak wujud), encik Hubby and I went to this company to order the Surah Yassin. I am going to have a kenduri berkhatan next Friday. So, my mom asked me to order Surah Yassin and give it to the guests.
I ordered 250 pieces and the price is quite OK. RM 1.80 per piece. Oh, the name of the printing company is Percetakan Siaran Sendirian Berhad. The towkey is a Malay..(mesti la Muslim sebab nak cetak ayat suci!) Kebetulan, the towkey knew my FIL. So, we chit chatted for a while. Sungguh peramah pakcik ni.
He started his business when he was around 26-27 years old. Ini kedai pon dah lama..since 1958!


That was their first building! It was there from 1958-1970 before they move to the current place.

"Bila pakcik start meniaga?"
"Uih..lama dah.."
"A year after merdeka..tu gambar tu..1958"
"Betoi..masa British perintah, saya mintak lesen..depa tak bagi.. lepas aje Merdeka, saya minta lagi..baru la dapatttt.."
"Sejarah pakcik noh.."
"Tu cert yang pertama.. lesen untuk bukak kedai printing.. tengok tu.."


Printed on the plak. Kira plak mounting la nih..chewah!

Rajin pokcik ni cerita.Then, he continued to tell us tales.. dengar dan dengar..aku kan pendengar yang baik..aicehh..


The tokey is in white shirt and the man with the purple shirt is the son!


Sambil-sambil tu, we chose the cover of the Yassin. If I wish to use the black cover, I need to add RM 0.50. Wah..naper hitam mahal? Hoh..menawan rupanya hitam nih.. But then, molot aku tak ble nak kaber line.. So, terpacul ini ayat..

This time the son yang entertain both of us..
"Eh..kenapa black mahai?"
"Hehe.. kaler hitam memang mahai sket.. nak kaler dia susah.."
"Pulakkk.. "
"Tak ble kurang lagi kah?"
"Tak ble dah.. dulu kami letak RM2.50 satu.. tapi orang dok mintak kurang..la ni kami bagi kurang siap-siap..mintak kat abang jangan mintak kurang dah.."
"Hehe...ok takpe.."
"So, kulit nak kaler apa?"

Mau aje aku wat lawak sengal ari tu...nak jawab..kulit saya hitam..hoh! We browse through all the examples and we took the toooottt colour..hoh..nak tau kena latang lah!

"Nak tulis apa?"
"Nak tulis macam ni...sok sek...sok..sek...
"Tunggu sat no..depa print satu bagi contoh.."

Ok siap.. ni contoh dia.. sudah diletakkan ayat untuk arwah sekali di hadapan..Tatkala itu, aku rasa sebak yang amat..
Actually, I felt sad already when I wrote the things that are needed. Tapi kontrol macho je lah..I put my mom's name along with my sibling at the back of the page. Semoga dengan Surah Yassin akan menambahkan lagi pahala untuk Babah..


Sambil tempah, boleh makan itu gula-gula dalam balang okeh..

"Makan ceklat ni.. boleh bawak balik kat anak-anak skali.."
"Takpe pakcik..tima kasih.."
"Ni amik surah Yassin ni.. percuma.."
"Allah.. terima kasih pakcik.."
"Buku kecik ni pasal Adab Ziarah..anak pakcik buat. Adik depa tadi..referring to his son...Masa tu ada program dari Jabatan Agama. Takde cenderahati untuk tamu, jadi pakcik suruh anak pakcik buat.."
"Berapa ringgit ni pakcik.."
"Oh, ni pakcik tak jual.. ambil saja lah.."
Alahai..baik sungguh hati tokey..semoga dimurahkan rezeki, insyaAllah..

Then, he showed us the Holy Quran.
"Kitab Al-Quran ni, kami yang cetak. Tengok kat belakang.. ada cop kelulusan dari University Al-Azhar, kerajaan Malaysia pon ada cop juga tanda kelulusan! Pakcik cetak dulu 7 buah saja.. Sebuah pakcik beri pada abah kamu. Tanya dia..mesti ada dalam simpanan dia. "
"Ya ka..1 berapa? "
"Dalam pat plo ringgit sahaja..

After spending a few good hours, we went home. It was such a great place, knowing about new things. This pakcik also kept the earliest edition of the printing machine which I forgot to take the picture.. Hoh la..takpe.. minggu depan masih ada.. haha

And the below picture tarak kena ngena ngan ini entry. Just to fulfill Arrpek wish to look at Salman..huhu.. Asik makan aje deh..


Hi Mak Teh! Comel kan nasi lemak saya? Hahahah..

6 comments:

eeeda said...

Murah gak tempah tu RM2.50...
Beli kat mydin pun lebih kurang tu gak...

.: mama cute :. said...

beb..aku dapat 1.80 la.. 2.50 tu rege sblm diskaun..hehe

ONE ZABA said...

semoga segala amal dan doa itu diberkati.

ONE ZABA said...

semoga segala amal dan doa itu diberkati.

.: mama cute :. said...

insyaAllah..ait..sampai dua kali kua post..msti asik tkan2 nih..hehe

Ateh said...

watlah kaler gold metalic...takpun platinum yg kilat...si saman tu asik nak eksen kat aku jer...tak per nanti aku ada rabbit nak eksen kat dia...ateh ada rabbit..saman tak dak pon....wakakaka

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails