Thursday, November 5, 2009

Aku mau kurus!!!

Kenapa aku mau kurus? Bes ke kurus? Hehehe.. Meh sini aku letakkan sebab kenapa aku mau kurus!!!! Dan kenapa aku sanggup untuk tidak makan nasi setahun lebih sudah... dan juga memilih makanan dan juga sanggup perabih duit untuk diri sendiri.. (remember to love yourself first before you love others!)

1. Baju orang-orang kurus sangat-sangat murah....
Kalau kita tengok kat shopping complexes tu, banyak baju untuk golongan kurus ni sangat murah. Kalau baju bersaiz besar wajib la mahal.. kecuali la kat pasar malam tu.. tapi takkan nak pi jenjalan pakai baju kualiti rendah kot (kualiti tinggi sket kena pi kat kedai bundle..kuikuikui). Tengok aje baju-baju oversize, rege dia..ya ampuuunnn....

2. Bila kita kurus, kita makan sket..
So, jimat le belanja...tol tak? Cuba tengok orang tak kurus makan.. haaa.. banyak betul.. perghh!

3. Bila kita kurus, macam-macam pesen baju kita boleh try
Semua the latest fashion akan nampak 'in' aje ngan kita. Kalau tak kurus, ada banyak pulak gelembung-gelembung kat badan, so, kena la pandai cari pesen yang membuatkan kita ni nampak kurus (walau pada hakikatnya tidak!)

4. Bila kita kurus, kita akan ada keyakinan diri yang lebih...
Kenapa plak macam tu.. sebab dulu aku memang gedebab.. hehe.. ditambah plak aku selalu kena bagi ceramah kat orang.. so, bila nak bagi ceramah tu, aku jadi terlebih self conscious pulak oleh sebab satu incident. Ada sekali tu masa bagi kursus kat Langkawi untuk geng Prasekolah, aku suruh mereka teka apa maksud nombor-nombor yang ada kat depan board tu.. So, aku dihangitkan dengan soalan..

"Puan, are you six months pregnant?" sambil menunjukkan kepada nombor 6 kat depan board.
"Whatttt? Do I look like I am six months pregnant?" yelling at the CP..
"Tak tau nak tanya apa dah puan.."
"Whatttt???!!!"
And the whole dewan was laughing like hell... wakakkakkakka..siot lar...

Sungguh HOH!
Oleh itu, aku sungguh super berhati-hati bab memilih pesen baju (ini berbalik pada perkara 3 di atas)

Jadi, bila dah kurus sket, kita takde la nak tarik-tarik baju nak cover perut moncit ka, punggung lebar ka, breast oversize kaaa...kita biarkan saja sebab kita yakin, takde gelembung kelihatan.. bila yakin, nak deliver our speech pon senang...

5. Bila kita kurus, kamera pon sayang kat kita.. so, takde sebab nak marah kamera dan juga cameraman dah..kuikuikui
Ayat-ayat seperti ni selalu aku ungkapkan dulu...
"Eh, apsal aku nampak tembam dalam ini gambar? Kamera bodo!"
"Kena amek angle lainla.. amek lain..amek lain..ko ni tak reti amek gambo lah!"
"Tolong edit gambo ni bagi I nampak kurus okeh!"

6. Bila kita kurus, orang pun tak takut nak bawak belanja pi makan...
"Weh, jangan bawak dia... dia makan banyak!"
"Hang tu bukan boleh kiraa.. sat gi habes makanan semeja kalau kami lewat" (T_T)

7. Bila kita kurus, terus aje orang nak amek jadi model... wakakakaka
"Eh, you buat apa aa leh kurus?"
"Syah, nanti I nak amek you jadi model produk kecantikan I boleh?" (kunun laa..wakakakkaa..)

8. Bila kita kurus, penyakit pun susah mau datang lorrr..
Sebabnya, perut adalah punca segala penyakit. So, bila kita makan banyak, makanan tak sempat nak dihadam, oleh itu...pengumpulan lemak akan terjadi..akhirnya penyakit pulak sayang kat kita.. Sakit jantung, kencing manis, darah tinggi, buah pinggang dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Kita pon akan cepat penat, cepat letih... sila jangan bagi alasan, alaaa.. nak mati mana-mana pon boleh..
Hello.. which one you prefer? To die because of you penyakit or because of your age? (Tua tidak boleh dielakkan..tapi boleh dilewatkan..)

9. Bila kita kurus, kita nampak macam budak sekolah...
"Err.. puan ni umo baper?"
"Eh, tak nampak tua la.. " Hiks..

10. Bila kita kurus, kompem MIL,SIL and BIL sukak.. wakakakka (aku ghaser ler)
Sebab orang pon takde takut-takut nak pelawa makan..wakakakakak.. aku ada pengalaman pasal nih.. kuikuikui..

11. Bila kita kurus, darling kita pon super sayang kat kita..
Korang jangan sembang la dengan ayat-ayat macam aku pernah guna nih..
"Laki aku sayang aku walaupun aku tak kurus... bela baik punya tau.. korang tu laki tak jamu makan cukup-cukup..."
"Darling aku ni kata, kalau kurus, malam-malam nak peluk tak sedap"

Hoh.. jangan ungkapkan kata-kata yang hipokrita itu, padahal hati korang geram kalau nengok laki korang tu dok jeling kat pompuan yang superkurus.. laki korang tu bukan berani nak kata direct kat korang.. silap-silap kena slam dunk..hah..mampoih!
"Sat gi kalau aku kata dia tembun, aku kena sepak polak.. habaq pi la aku sayang jugak kot mana pon..ngehehhehe..." kata Sang Suami dalam hati.

12. Bila kita kurus, orang akan berasa kagum dengan kita...
"Eh, anak ramai, maintain ye body you.."

13. Bila kita kurus, tidak ada lawak-lawak bangsat yang akan diungkapkan pada kita..
"Bila ko nak bersalin ni.. dok macam ni aje.. dah bertahun aku nengok...." gelak macam setan lepas tu..
"Nak tambah lagi ker? Kalau tak cukup pinggan aku ada makanan lagi.." aku hempuk mampos..
"Wei, baju ko ni bertambah kecit aku nengok.. kena cari baju lain laaa"
"Apasal ketat baju ko nih.."
"Ko ni comel la..macam anak gajah.." pehtu gelak kaw kaw..
Sakit ati kan..

You all.. Syanie si pelakon comel pun sudah ada kesedaran diri okeh untuk kurus dan juga sihat. So, bila you all nak mulakan?

Oleh itu, kepada sesiapa yang mahu kurus, silalah tekad dan yakin anda boleh lakukan. Jangan give up. Yang penting, ambil pemakanan seimbang dan yang penting exercise...

Ni aku hadiah kat korang gambar-gambar sebelum dan selepas..heheh
SEBELUM

Ni masa kat Penang last year.. makan tak hengat puak nih...


Ni masa kat Langkawi last year.. gelak besar.. waktu ni baru lepas makan, pehtu tengok wayang, makan lagi dan lagi.. hoh.. even Fathiquenye peha pon dah jadi macam Farah Fauzana nye peha..wakakkakaa... sori Fafau!

SELEPAS


Geng-geng berani mati untuk kurus.. from left : Pwincess Adie, Sharon, Tina, me and Fathique


Tak perlu nak curi angle mana pon, dah somel dah..wakakakkaa

Kepada semua peserta 99 hari tanpa nasi (99HTN), aku ucapkan selamat berjaya.. kerana kalau aku boleh lakukan, korang juga boleh lakukan! Yang penting, usaha..usaha..dan usaha...disiplin...disiplin..disiplin.. Dan kepada sahabat lama aku, Mimie (salah sorang peserta 99HTN.. selamat berjaya jugak..

LOVE YOURSELF BEFORE YOU START TO LOVE OTHERS.

9 comments:

Ateh said...

benarrr...jadi kurus sgt best..macam2 baju leh melaram...cam aku..org slalu ingt aku belum kawin..lagi terpanjat bila aku btau anak aku dah 15 n 14 tahun...hohoho...sungguh kembang masa tu...pandai akak jaga badan yer...hehehehe..kembang lagi..nak jadi kurus kena ler disiplin diri..selain makan kena exercise gak..kat sini aku rekemenkan bersenam ngan Jillian Michael frm Biggest Losers..baru rm19.90..sgt best..Goh..nanti aku hadiahkan ko DVD dia...itu player lu hadiah sendiri ler..wakakak..bagi betis nak peha..bagi peha..nak apa...tuuuuut

Sesape nak tau lebih lanjut bab kurus ni sila layari http://mydariz.blogspot.com/

promote blog sendiri..wakakka

.: mama cute :. said...

wakakakaka.. sempat lagi pomot diri..kuikui.. macam arwah yang ada plak..kuikuikui..

love ourselves b4 we love others..ekkekeke

nik awin said...

agaknya aku tergolong dlm golongan hipokrit tu la agaknya ye bila aku
rasa, laki aku suker feluk syiom-feluk syiom aku yg debab ni..nak buek camnoo..yg debab ni jugak dipeluknya..

tak de taste sungguh lakhi akew ini,kan?

agaknye aku boleh la buat proposal suruh dia pasang 1 lg ala-ala pelakon porno yg dia selalu tgk kat intenet ..kekekekee

:) kuikuikui (muahxxx)

.: mama cute :. said...

jgn bg pasang satu lagi.. tp kalo dia pasang gak.. wajib ko akan lagi cepat kurussss..tidaakkk. katakan tidak pada pemasangan cawangan atau kabel atau network yang lain.. hoho

nik awin said...

aku penah kurus masa pregnant anak no 1.
tau kenapa?
pasal dia dok jauh dari aku.
Orang lain pregnant badan naik.
Aku menten berat sampai misi suh makan byk sikit bg naik ikut schedule...

nampaknye aku kena senyap2 isi borang posting utk laki aku posting ke kapit,sarawak atau pos dipang..mana yg ulu-ulu tu..
lagi jauh..lagi makan hati a.k.a kurus..

.: mama cute :. said...

wow. tu lg bahaya.. tak sihat tu..ekekeke.. ko kena makan secara sihat lorrr.. kalau tak ble tahan dolat. aku cadangkan ko kurangkan pengambilan nasi aje.. tp regular exercise perlu

MaszLaVista said...

sensitip betol aku bace entry ko kali ni kak syidah ooii...
bgai terpanggil2 je 2-3 menjak ni ramai noo yg wat entry kurus vs gemok nih..
uwaaaaaaaaaa....aku mau kurus!!!!

MaszLaVista said...

sensitip betol aku bace entry ko kali ni kak syidah ooii...
bgai terpanggil2 je 2-3 menjak ni ramai noo yg wat entry kurus vs gemok nih..
uwaaaaaaaaaa....aku mau kurus!!!!

.: mama cute :. said...

mas:
punya le sensitip sampai dua kali ko anto..waakakakaka...

sabo sabo..ko baru aje bersalin.. so still got time lorr...

amalkan pemakanan sihat.. hehe.. aku dah lalui pengalaman ko..

penah skali aku nangis sbb pakai baju tak muat.sungguh hoh dan hoh.. tu yang aku tekad utk kurus.. yeahhhh

AKU JUA MAU KURUUUUSS!!!!!!!!

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails