Saturday, October 3, 2009

On the Bike to Hatyai!

It was a week earlier when Encik Hubby told me about the tour.
"Ada dua tempat kosong lagi," he said.
"Nak pi tak? Tak mahal pun.. " nasi tambah lagi..kuikuikui...
"Hmmm... syok gak ek.. last time kita pi pon masa honeymoon,"aku plak menambah..
"So, macam mana?"
"What about the kids?"
"Kita arrange nanti.. kena bagi kata putus cepat."
"K.."

Then, I remembered about the open house that we planned to do on the same week....
"Kensel je la.. kita postpone aje,"
"K.."

Yesterday was the day..kekeke.. so off we went to Hatyai.. syoknye tak terkira... from Malaysia - to be precise --from Alor Star at the Esso petrol station, we were escorted by the Kedah Police State..glamer tuuuu... so all the traffics were clear all the time bebeh.. and also glamer tak hengat.. wakakkakaa.
Then, from Sadao, the Thailand Police officers escorted us all the way to Hatyai. They even watched over things (masa pi shopping..ekeke). So, tak perlu la nak menggalas beg, helmet ngan jacket tu okeh..just leave it there with your bike..selamat! Cerita pepanjang malas.. so just read the captions okeh..


We are still in Alor Star, getting ready to ride! Syoknye nak ride..lama tak ride..


Masa kat Sadao, polis Malaysia eskot sampai sini aje.. pehtu polis Siam take ober plak.. hehehe..


Our first stop.. bikers' shop. Macam-macam ada.. most of the t-shirts ada gambo tengkorak..aiyaa..not my taste maa..


Next stop - Hatyai Police Station. Tuan Shahrin is giving away the token of appreciation to the Head of Police officer of Hatyai Police Station. Dasat weh.. bukan senang nak jumpa ketua polis nih.. Kalau tak sebab tumpang dua-dua kaki kat Kedah Cop Bikers sahih tak pat masuk dalam ni.. penjenayah pon blom tentu dapat jejak kaki kat Conference room tingkat 3 nih..hahaha.


The food they served... ahhaha.. dah abes baru tingat mau amik gambo...wakakaka.. sedap tol delicacies dia, kuih tako, kek swiss roll ngan bunga ijo tu..actually tu macam pulut...manis and sedapppppp!!!


The BM translator yang BMnye agak hancus.. ekkeke.. aku tak paham langsung apa dia sakap.. aku paham hat BI lagi..mana taknye, BM dia bunyi slang siam campur Kelate..just imagine larr.. Tinggi macam galah mamat nih..ahhaha


Singgah sini nak isi perut, lunch ditaja oleh Datuk Eskey (aku tatau nama dia sebetulnya..depa panggey dia macam nih..huhu..sori Datuk!)
"Hari ni kira macam rumah terbuka dari saya lah.." kata beliau..hehe


Next - Songkhla Zoo.. dasat zoo depa nih, boleh bawak masuk kete, pehtu bleh plak naik tram kalau malas nak bawak kete atau jalan kaki. Ada masjid kat dalam zoo nih, bleh semayang dengan selesa.. :D 1000 ekar katanye zoo nih. Besaq tak hengat!

Mesti korang heran, apa kes pi zoo plak, macam budak tadika plak bikers nih.. Nak wat macam mana, dah pi pon atas jemputan orang, dah Governor dah tunggu sini, kena la latang sini beb... masuk kandang kambing mengembek la deiii... jangan buat macam ghumah sendiri plak.. haha..


Cuba carik mana satu governer depa? Sempoi aje..


Everytime before the show starts, we have to listen to their national anthem and stand up. Bagus depa nih, hormat lagu negara and also their king!


First animal show- the Bird Show.. dewang panggil -- Bird Presentation.. seriyes aku rasa pelik aje..ekkekeke... tapi kat sini not only the birds, menatang len pon tunjuk talent depa gak.. memang cute skali, bawak Salman mesti besh..


This one plak, Seal nye turn...eh bukan penyanyi Seal tu..wakakakka.. ni seal bebetul nye.. somel bangat menatang ni, tapi aku geli nengok badan dia mengerlit-ngerlit tuh..


Naik tram balik... letih ooo...hitam kan aku? Nyampah...kena minum clorox banyak2 nak kasi putih..hahahah


Pusing-pusing kat tepi laut..


Then, motot Tok Penghulu rosak..due to battery weak.. hoho.. tunggu la kitaorang.. dalam ati aku..
"Habes shopping time gue! Huwaaaa.."

Yang menggeramkan atiku, tatkala moto dia dah okeh, dia bleh tinggalkan kitaorang kat belakang, dah la kitaorang ni tatau jalan..maka sesatla kami dua motot, pakat tanya hang aku-last-last tatau pa.. time ni aku bebal nak mampos dah... korang tau ke bebal tu apa? Bukan bebal bodo tu.. kat Kedah bebal ni maksudnye macam merajuk or hati sebal gitu...

Berenti kat tepi jalan tanya kat kedai jual alat motor...
"You speak English?"
"No.. English...No" mampoh dah..
"Little English?"
"No..No" siot la.. dah ko kata No tu ko tau la sengal..wakakakak
"Hmm..Lee Garden you know?" aku guna ayat Mat Bangla..wakakaka...
"Lee Garden.. prum prang prum prang...me daiii...ntahapapalagiharamtakpahampong"

Aku nak give up dah.. sorang sakap itik, sorang sakap ayam, haram tak bleh apa pon...aku tanya sorang resident plak, yang geng jantan dua orang ni pakat senyap..kot2 la nak ikhtiar menda lain, guna phone pon sakap Siam.. macam sengal.. hahaha..
"You know Lee Garden"
"Ya ya.." sambil tunjuk arah yang aku tak paham tang mana... dia pon bantai cakap Siam, aku cakap Melayu plak..padan muka dua-dua tak paham..pehtu pakat bantai gelak..wakakakkaa...

Pastu minah tu panggil le sorang mamat naik motor.. pakai vest oren. Dia la tolong bawak kitaorang pi ke Lee Garden, tempat shopping...


Mamat ber'vest' oren ni memang keje dia tolong orang sesat.. korang bilang aje nak pi mana, dia tolong bawakkan.. tour-friendly nih.. but then, don't think it's free.. bila dah sampai dia sakap..
"Sixty baht..."
Amek la ko, janji aku tak sesat dah..hahaha.. thank you encik Baju Oren..


Sampai dah.. lepak-lepak dan shopping sampai kol 7 malam. Hotel Grand Plaza paling dekat dengan tempat shopping. RM 67 per night aje beb. Sangat murah.. Amacam Toji? Mau pi kah ujung taun ni? Lady in brown tu PR Hotel, dok turun promote otel dia.. kalau habaq nama Datuk tu, dapat lagi diskaun..aaahahaha...


Shopping sat, muka tencen.. depa dua tu pulun awal lagi...nyampah aku..kuikuikui


Tuan Shahrin bagi plak kat Datuk Eskey tu plak sebab tolong kami macam2..hehe.. bes bes..lengkali buat lagi Datuk nooo..


Dan pulanglah kitaorang dengan selamatnye.. Syukur...

For more pictures, plez go to my facebook okeh :D

Facts and tips:
  • Jitra to Hatyai macam Jitra to Gurun...so dekat :p
  • Minyak kat Thailand masih ada lagi gred RON 91 haha.. dan minyak depa agak mahal dei..
  • Masakan kat sana sangat-sangat pedas and macam-macam jenis makanan ada -- puas makan lorr..tapi kena hati-hati gak, takut tak halal..
  • Sila mintak kurang giler-giler masa nak beli barang tu okeh.. kalau boleh setengah harga..
  • Sila patuhi lalulintas and dianye peraturan, the police officers dia sangat-sangat strict tahap dewa19! kuikuikui. Salah sikit prrrriitttt.. dia tiup wisel tak hengat..wakakakkaa..
  • Pakai mask - bukan nak lindung dari H1N1 aje, tapi dengan habuk dia sama.. huhu..panas pon ye gak..taik idung akan mengeras dengan lebih cepat tanpa mask..hahaha
  • SILA BAWAK LUIT BANYAK-BANYAK!!!! wakakakka..

Sekian, macih :D

4 comments:

ONE ZABA said...

letih jari scrroll....

.: mama cute :. said...

sat gi buat banyak part plak, lagi letih nak tunggu sequel..ekekkeke

MaszLaVista said...

wah...sgt hapening...tingin n gi konvoigini tp hubby ai bawak motor scrambler yg org dok bawak race dlm utan tuh..haahhaha..cmno?

.: mama cute :. said...

ekau ajak geng2 scrambler pi konvoi dalam utan je la kuikuikui.. nak lagi adventure p ke taman negara.. br bes, leh lawat area orang asli.. sambil2 tu ble naik sampan depa menjelajah kat sungai yg bsor tu.. huhu.. adventure gilerrr

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails