Thursday, December 4, 2008

Mamma Mia!

I called my mom just now. She was so busy with dad as usual. Preparing dinner for my dad which is quite simple, I might say. My dad only eats two pieces of harsh browns, a bowl of sliced apple and a cup of milk. That's all. So, dad picked up the phone. He sounded worried. I asked him why.
"Ateh kau, kena chicken pox, dia nak balik sini... Babah dah call Angah suruh hantar kelapa muda kat dia. Soh dia mandi malam ni jugak dengan kelapa muda tu. Ada ke doktor tu caj dia RM 400 lebih."
"Ha ah orang tau.. tadi Ateh call jugak. Teruk betol kena charge sampai macam tu. Naya lah.."
"Kau cakap dengan Mak plak.. ni Mak ada nih."
Then, I talked to Mum and she complained the same thing as Babah said.. about the fees that Ateh had to pay for her chicken pox. Actually that was Ateh's fourth visit to the doctor. The first one told her that she just had an allergy. The second doctor told her that she had Rubella and the third doctor asked her to go the skin specialist to check about her skin problem. She got this some kind of gelembung2 air all over her body. She didn't sound good too. She called me many times just to tell me her latest condition. Pity Ateh. And the last time she called me was before I called my mum. She told me..
"Cuba kau teka berapa aku kena bayar.."
"Berapa?"
"Empat ratus lebihh! Dah la kena tunggu dari pukul 2.30.. kul 4.00 baru dapat jumpa doktor. Lebih baik la aku pi ke spital kerajaan. Nasib baik bawak extra. Aku bajet dalam seratus lebih aje."
"Giler tu.. mahal.."
"And the doctor cakap aku kena chicken pox aje. But then the pills tu yang mahal. Sebijik RM5. Kena makan sehari 5 kali. So ko kirala.. dia bagi aku 35 bijik. Huhu.."
"Ish..ish..ish.."
"Habislah plan aku nak holiday cancel."
Nasib ko lah Labu.. holiday kat rumah je la.. Macam aku nih.. huhu..

Then, back to the story about me calling my mum. After pouring out her feelings about Ateh, she asked me this..
"Kau ada makan ubat kurus ke? Jangan nak amal suma tu. Tak elok. Nanti ko benti makan ubat kurus, badan ko naik macam di pam-pam. Macam arwah yang ada tu....Sarina cakap ko dah baik benar kurusnya.. sampai cengkung muka, macam tak cukup tido pon ada."
"Ait.. mana ada.. makan Reliv pon kadang-kadang. Hehe. Sekarang ni orang tak minum dah air manis-manis, nasi tak makan dah.."
"Air manis kena minum jugak.. sat gi kurang gula pulak."
"Ala.. orang minum soya atau orange juice aje. Cukup la tu.. sehari sekali aje. Yang lain mineral water je."

Well.. that's my mum. When I was a bit plum, she complained about me being fat. Now, when I shrinked a bit also she nak komplen..

Mamma Mia!

2 comments:

Anuar Manshor said...

Banyak kes doktor "menipu" pesakit. Yang pasti, kalau menipu rezeki dan hidup pasti tidak berkat. Moga-moga makbul doktor itu dapat hidayah hari Jumaat ini.

.: mama cute :. said...

kita doakan je la.. cian kak den

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails