Sunday, November 23, 2008

The MBAS is getting strict now.

I have been living in Kedah for nearly 7 years and this my first time to see this scenario. A car being clamped because the owner did not park his car inside the parking lot. A few days back, I went to Alor Star for my special treatment with my friend. I asked her to put the parking ticket on her dashboard. She told me this..

" You selalu letak ke? I tak pernah letak pon. Tak kena saman la kot."
"Ish, two days ago, I nampak the bandaran people saman all the cars without the tickets."
"Hmm.. takpelah kot"
After one and a half hour, we went back to her car. I found the summon ticket on her wiper.
"Oh oh... you kena saman."
"Haaa? I tak pernah kena pon. You baru je cakap tadi, terus I kena."
"Kat mana nak bayar ek"
"You kena pergi kat opis depa la kot. RM50... so expensive. I think you boleh mintak kurang."

So, it seems like the Majlis Bandaraya Alor Star is getting stricter and stricter day by day. Not only Alor Star, the Kubang Pasu district also did the same. Two days ago I got a red ticket for not paying the cukai pintu. Aku ingat aku sorang.. mamat tu kata..

"Ramai cik kena denda.. tengok nih.. "

Harharhar.. . I have to pay around RM200 including the denda. Nasib baik tak banyak. Then on the surat stated that "Kegagalan menjelaskan bayaran akan menyebabkan harta benda anda disita." This is totally a disaster.. aku kena tido tepi longkang kot.. kuikuikui..
Mai chek maii chek maii.. chek nak habaq kat hangpa sikit...Hangpa ni bila tang mintak duit asyik nak cepat.. time kutip sampah malas nak mampos. Sampai berulat tong sampah aku baru korang nak mai kutip. Dah la tu, rumput kat area taman aku ni panjang berjela, kitaorang jugak kena potong and kutip all the sisa2 rumput kat tong sampah besar yang jauh giler. Kena anto naik motor plak tu.
Yang paling aku hangin, pokok yang ditanam sekeliling tanam kitaorang polak, dah besar panjang, sampai sapu habis muka orang naik motor. Hubby aku dan jiran aku jugak yang tolong potong. Then, korang tak pungut pon dahan-dahan kering yang dah disusun kat tepi jalan. Last-last kitaorang jugak pi hantar. Cilakessss btoi MPKP. Bak kata orang Kedah.. korang memang penyegan paittttt!


Balik jalan kaki la cik oiii... Clamp besor dok ada..


Tergezut gue tengok ada kaler kuning kat sini.. kekkeke


Moral of the story, jangan main-main dengan MBAS sekarang ni. Silap haribulan, kete korang kena clamp polakkk.. Jenuh naik bas la dei...

Anyway, it's a good thing to do like this. At least, nobody will dare to park their cars suka hati mak bapak depa. I found that in Kedah, most of the people did not care about the laws. The cars can be park anywhere they want. Even the kedai makan can be opened anywhere they want to. Sampaikan my friend said..

"Alaa.. kat Kedah ni asalkan ada pokok ceri, mesti ada gerai makan bawah tu."

That's why you can easily find a place to eat in Kedah. Unlike Melaka, the gerai that is being put suka ati depa, will be demolished by the Majlis Bandaraya Melaka. Jenuh... siap kena saman. Jangan main-main. That's why in Melaka, you can see all the gerai, stalls are beautifully decorated and you can't find it berselerak tepi jalan. Kuikuikui. Since Alor Star wants to be bandaraya too, so they should act like one. The people also should act like one. Jangan nak buat law ni kamu punya.

Ada citer lagi.. I was in Kuala Nerang back then. I met with an accident and lodged a police report. At that time, there was a woman who wanted to pay her son's summon and actually she was pleading to get a discount. This is what the policeman said to the poor woman..

"Zaman la ni kak, ramai orang tak sayang anak termasuklah kak,"said Abang Polis.
"Ish.. awat kata lagu tu..."asked the woman.
"Ho lah, dah tu bagi anak bawah umur bawak motorsikal, tak pakai topi keledar pulak. Kira tak sayang anak lah tu. Kalau kak sayang anak kak, mesti kak tak bagi dia naik motor. Nasib baik kena saman... kalau kena langgar macam mana?"
The woman just kept quiet.

Hmmm.. korang pikir lah sendiri...

2 comments:

Anuar Manshor said...

Kasihanlah juga, tetapi awal-awal tengok tergelak juga. hehe

.: mama cute :. said...

hehe.. tu la pasal.. first time nih.. teruja we all tengok.. ekkekeke

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails