Friday, September 5, 2008

Isk... isk.. no komen >:(


Salamz..
Ramadhan is a month that is full of godaan and cabaran. The godaan not to eat is one of the thing lah. What I would like to kepoh-kepoh this time is about the hawkers during the Ramadhan. I'm not talking about the Bazaar Ramadhan. I'm talking about the hawkers that sell their food before 3 o'clock. As far as I know, the hawkers can only sell their food after 3 o'clock. And here in Jitra, what I can see is.. the hawkers start selling their food as early as 11 o'clock in the morning! The picture here is taken at exactly 1.25pm. Punya la ramai manusia. Kot-kot la orang pompuan yang beli.. but no.. most of them are men (I was trying to bersangka baik.. kot2 la untuk bini dia yang uzur). Tapi takkan la bini hang tu tak reti masak kot. Aiyaa.. makan megi je la dei.. tak pong masak la sikit2. Nowadays people tak tau malu nak beli makanan secara terbuka (some people may considered me as kolot sbb tak terbuka minda) but hello.. this is Ramadhan la stupid..
Apa pulak perasaan si hawkers tu. I heard that they charged the food a bit expensive during Ramadhan. Tapi still ramai manusia membeli.
I remembered a few years back when I was teaching in Kuala Nerang, that day my HM asked my friends and I to go out to buy the hadiahs for Hari Anugerah Cemerlang. So, we went to Pekan Kuala Nerang around 11 o'clock in the morning. Surprisingly, I saw this hawker (I believe they are husband and wife) selling the Nasi Lemak berlauk and the customers (of course men..) wearing helmets.. tanak kasi orang cam kot. Beli makanan tak hengat donia.
My friend said "Syah, bulan posa ni.. orang Melayu dan-dan jadi orang Siam semata2 tanak kena tangkap". Maklumla.. muka orang Siam ni kadang2 macam Malay. Dah la tu.. my friend polak uzur.. dia nak beli makanan pon macam malu polak.. Huhu.. orang lelaki tatau malu ek. Kita yang diizinkan utk tak posa pon segan bangat nak beli.. depa senang aje hati membeli.. Takkan beli utk bukak posa kul 7.30 kot. Nasi lemak kalau dah bubuh sambal sekali dalam tu tak ke kembang.. should I bersangka baik lagi?
Okay..okay.. this is bulan posa.. tak baik bersangka buruk..

And as always.. to those men yang beli makanan awal sangat tu..maybe...

  1. Your wife/your mum/your sisters/your girlfriends are uzur.. diizinkan utk tak posa.. so you all kesian kat depa and you all beli makanan kat depa.. Tersangat la baik hati those men nih..
  2. You are not a Muslim. Maybe you are a Serani/Chinese/Siamese.. sawadeekaaapp.. so what's the point to puasa kan?
Gosh, the world is really coming to an end!

P/S: Kalau ada orang marah.. mesti dia terlibat dalam ini cerita.. wakakkakaka

3 comments:

Azlan Ali said...

biasa la tu tuan2.. tak ingat panas neraka.. suruh pose sebulan jer.. bukan setahun.. i yg bulat lagi comey ni pon pose... dieorng pikir sempat lagi betobat kot.. sebab tu tak pose...

tambah satu lagi prasangka baik...

1. lelaki tu ader masalah buasir kot.. ayik kuar darah macam period.. tu uzur ke?? hehehehe

Ilham Arisa said...

x lain x bukan mesti org umo yg tegar....kui kui kui sebab dwang memperjuangkan bangsa bukannya agama...hehehehhe sebab tu dwang leh wat islam hadhari yg x yah pakai tudung... kataku membuat spekulasi sambil tersengih...hehehheh

.: mama cute :. said...

to azlan :
kuikui.. aku tak pasan polak ada satu lagi prasangka baik yang boleh diupload kat sini.. wakakakakkaa.. bagus tol hang nye prediction

to ilhamarisa :
ko ni tak abih2 dgn kebengangan ngan kpmu ... wakakkakaka selamat berperang ngan bron.. kuikui..

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails