Sunday, September 2, 2007

Usaha Tangga Kejayaan






From left : Myself, Yana (niece), late Zikry, Alang and Ateh.



Recently, I chatted with my sisters, Uda and Alang using the YM. They live in Singapore. So, by using the net we can interact with each other. I really miss them. They told me that they started a small business. Buat kuih laaa.. Hantar kat kedai makan early in the morning. I was impressed with them. Rajin sungguh, walaupun anak2 sidek keliling pinggang. At night, they'll sew clothes. Dan khabarnya, tempahan cukup banyak sampai tak menang tangan. Sungguh mengkagumkan. Ada sorang lagi akak aku plak cakap, "Eeee, tak kelas le buat kuih nih! Macam orang miskin aje!" Kak Uda balas "Dengan duit buat kuih ni aku dapat pergi holiday ke Kedah" Memang Kak Uda aku ni suka pergi holiday. Sekali-sekala beralih angin, memang menyeronokkan, tapi... siap duit laa... Aku pun lama tak pergi holiday. Bz dengan workload, money crisis..kuikuikui. Kalau time holiday pun, balik Melaka ajer ler... Boleh jumpa my parents, sementara mereka masih ada.

Apa yang aku nak sentuh kat sini, ialah tentang Kuih-Muih yang my sisters dok usahakan tu. Macam-macam jenis, kuih tepung sagu, samosa, kasuwi, lopez de squerra (hat ni aku saja tambah), roti jala dan macam-macam lagi lah. Banyak di antara kita yang terlupa tentang keaslian pembuatannya. Susah nak cari kuih yang sedap sekarang nih. Kalau karipap tu, bukan main besar kulitnya, tapi isinya boleh digoncang-goncang macam ada guli kat dalam. Tensen aje kalau beli. Kalau mak aku buat, isinya padat, kulit nipis aje, sedap dan rangup...krup..krup..krup. Mak aku selalu pesan, kalau buat kuih, kena buat betul-betul. Segala rencah kena cukup, jangan main buat aje. Nanti orang tak beli dah kuih kita. Oh, lupa plak nak citer, mak aku seorang pembuat kuih yang berjaya. Hehe. Masa kami kecik-kecik dulu, semua kuih mak aku buat utk tea time, tak pernah beli. Belakang rumah Mak ada tadika. So, tadika tu juga yang menempah segala kuih-muih untuk anak-anak murid mereka. Aku pulak kat skola bawak nasi lemak tolong jual kat skolah. 1 bungkus RM 0.30. Tapi macam nasi lemak RM 1.00. Padat betul dengan nasi dan lauk. Sedap plak tu. Sampai satu hari, cikgu disiplin masuk kelas aku buat announcement. "Saya dengar ada orang jual nasi lemak dan gula-gula dalam kelas ni. Siapa yang jual?" Takde orang yang nak mengaku,padahal satu kelas tahu aku yang jual. Maklumlah, kalau tertangkap, takde chance la nak merasa nasi lemak Mak aku yang best tu. Nasi lemak kat kantin 20 sen tapi sambal sikit, ikan bilis 2 ekor aje. Nasi lemak Mak aku, nasi banyak, sambal banyak, siap telur dadar, kacang dan juga ikan bilis melebihi 5 ekor. Puas hati, biar la mahal sepuluh sen, tetapi sedap dan tetap laku. Gula-gula pulak Mak aku beli kat Kelantan, ada saudara aku yang tinggal di sana, tolong poskan gula-gula tu. Ala-ala lolipop gitu. Time tu kat Melaka mana nak ada pesen tu, kalau ada pun mahal. Aku jual 20 sen aje. Satu hari habis satu paket. Seronoknya berniaga. Nak buat macam mana, darah berniaga ada dalam darah kita orang. Arwah datuk aku dulu peniaga berjaya. Berniaga kat Banda Hilir, yang jadi tourism spot sekarang nih. Mak cerita, time dulu-dulu, Datuk siap pakai kereta. Tapi kejap aje, sebab ada orang nak beli kereta tu, Datuk jual lah. Hebat la kalau zaman dulu dah pakai kereta.


Oleh sebab itu, bila aku dengar kakak aku berniaga, aku tak berapa nak heran, sebab memang semua kaki menjual, tapi semuanya kecil-kecilan. Nak buat besar-besaran,modalan pulak kecilan..kuikuikui.. mula dari bawah, insyaAllah boleh berjaya. Kalau tak berjaya macam Syed Mokhtar, boleh pergi holiday tiap-tiap tahun pun jadi lah. Huhuhu. Korang pernah dengar pepatah... 9/10 kekayaan itu datangnya dari berniaga. So, mulalah berniaga. Even sekarang ni pun, aku tolong mak mertua aku berniaga barang-barang dari kedai dia. Shhhhh... mana boleh berniaga time kerja.... shhhhh..... diam.. diam... :p


Anyway, happy berniaga you alls.. Usaha lebih giat lagi. Jangan malu untuk memulakan langkah pertama. Because a mile starts with a single step.

3 comments:

Ateh said...

Happy belated anniversary n happy memberus or scrubbing...may you will get a daughter after this...kuikuikui

Sahal Fikri said...

happy gak mcm mak teh ckp tu.. daughter? hmm bagus tu, mesti abang2 dia akan suka nanti.. :)

mama cute said...

kna tunggu hbs blajau le, skang ni asik semput poket ajerr

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails