Sunday, September 2, 2007

Thinking Skill




My son is thinking happily on how to enter the password of the laptop. Hehehe

Pada semester lepas aku kena buat assignment tentang Higher Order Thinking Skill (HOTS). Cara untuk menggunakan thinking skill ialah dengan menggunakan kaedah Taksonomy Bloom. Apa dia Taksonomy Bloom tu, u all p la kat search engine dan taiplah perkataan tu, sahih berlambak2 akan keluar. Apa yang kita dapat lihat sekarang ni, the thinking skill tidak dipraktikkan di sekolah secara menyeluruh. As in the real world, most of the school are exam-oriented. Belajar untuk jawab exam sahaja. U just imagine, for instant, during the English Language subject , they will learn all the 4 skills, reading, listening, speaking and writing. But in the end, during the UPSR, they just tested on writing skill. That's really frustrating, dan all the 4 skills tak diuji secara menyeluruh (takut plak aku komen banyak2, sat g depa kacau aku plakk..). Only now, baru la nak buat PLBS atau SBOA (School-oriented Based Oral Assessment). But, still not practical. Because that thing is STILL not counted as one of the UPSR punye markah. Furthermore, semua skola dan cikgu tergila-gilakan mengejar peratus lulus yang tinggi. Kenapa? If the percentage goes down, the JPN will blame the schools, year 6 teachers and of course they will visit those schools frequently. The schools and teachers really didnt want this to happen. So, they just concentrate on the writing skill. How to write a good essay, how to give moral values based on the essay etc. Latih tubi non stop which is good because practice makes perfect. Hehe. But then, what about their thinking skill?


That's why, the Higher Order Thinking mencadang that the assessment method should be changed. Instead of just answering the exam in old fashioned way (objectives questions and essays), they should be given other ways to answer the exam questions such as, creating portfolios, school projects etc. We could also generate the pupils thinking skill by asking questions that has many answers. We should prevent asking questions that have only one particular answer.


And as Ateh said, why do Science and Maths are important? Because Science and Maths are generating the thinking skills. We will use all the thinking skills when we are learning Science and Maths. So, plez love these subjects and they'll help u to enhance your thinking skills. Maka rugilah bagi mereka-mereka yang membenci subjek-subjek ini. Good luck!


14 comments:

Datin Fazi said...

Dearest mummy-da yang giler glamer,

Ingin dimaklumkan bahawe ibu kiter yang cun melecun ini sudah pun mempunyai blog nya yg tersendiri..

Harap2 link ye secepat mungkin..

Terime kasih(:

_Liyana

Ateh said...

Gue sokong sesangat ngan miss sayeda ni...as my lecturer said, our society is sick today...exam oriented...dok sibuk ngan 3M membaca, mengira n menulis. Skang ni selain 3M kena gak communication skill, listening skill n thinking skill. Sebab tu bebudak skang susah sgt nak survive , tu yg banayk kat pusat serenti, yg graduate pun susah cari keja sbb communication skill kurang.

Gue dulu, time sekolah, ada gak oral test. Mula2 kena reading peh tu cikgo soal by oral, n sesapa yg listening skill kureng memang leh x leh nak jawab. Ko dulu x de ker? Gue sampai SPM ada. Ingat lagi aku kena baca pasal trishaw at penang. Tapi yang herannya result xlah skali ngan result SPM..Aku pun x perasan.

Listening skill pun penting gak supaya bebudak leh paham and clear dengan pronoun n lagi satu to follow intruction... Bebudak skang melawan cakap mak bapak sebab listening skill kureng sebab dia just hear only...not same maaaa...

Dah tua-tua belajar ni seronok weh...kata goh senang nak paham sbb leh relate ngan our daily life. Oleh itu tentuan, marilah kita sesama sambung belajar untuk mencari ilmu dan bukan hanya kenaikan pangkat saje. Seronok weh....cuma tension bila banyak assignment.

Time dulu rasa terpaksa belajar sbb tu rasa susah jer. sekarang makin kita belajar makin kita nak tau kenapa n kenapa....

So gue ingat habis disember ni gue mau sambung amik counselling ataupun teaching for dyslexsia (x tau spelling) kira kekanak yg IQ dia normal tapi lembab belajar. Oleh itu gue memerlukan penaja...hehehe. Agak-agak sesapa yg nak menaja aku pl do not hesistate to call me available for 24 hours...tolong org belajar yg susah macam aku ni leh dikira fisabillilah...itu org lain cakap le...aku x tau le betul ke dak...hehehe.

Ateh said...

Lagi satu lupa plak nak btau..... as our society is sick now, we as educator should educate parents about this 5 skills, thinking, reading, listening,communication, writing and counting (actually counting tu leh masuk dalam thinking gak). So for long term result means to apply inside their daily life is more important rather than exam... To survive in this world these skill are really needed if we want to success..

So, cadangan for assesment in scholl rather than exam, we should support. Its not easy to change world or system that relates to politician, but we can start changing it with our small start, such as people around us... Ministry will only concern from parents voice not from teachers.... So u all people as parents lets voice out our opinion.... for sake of our children HEHEHe...macam bagus jer... x pelah aku x keja ngan sesapa pun...leh ler cakap...ahaks

Ateh said...

Che along x nak komen apa2 ke...yg lain2...angah ke...si uda of course sibuk menjahit n roti boom, alang plak ngan kuih dia...wakil dia si liyana x plak bagi address blog dia...yenna yenna

mama cute said...

datin fazi..mana si lo punye address blog?
ngaak diletakkan pungggg

Sahal Fikri said...

waduh.. blog ni dah jadi penghubung adik beradik yg cukup bagus la.

makteh masih menjuarai carta nampaknya.. bermakna cabaran seterusnya adalah kepada mak long, mak ngah, mak uda, dan mak lang..hehe.Eh, terlupa plak.. yg lelakinye mana.. cik par n pak shad?

aku ni penyibuk je..

mak ida plak mmg rajin bebenor la. sekali 3 entry per day da.
--------

nak sentuh gak sket pasal thinking skill. mmg penting sesgt utk tidak membuatkn kita mundur ke belakang. mmg ada kebenarannya bila mak teh kata budak yg mantop Sains n Matematik tu ada thinking skill yg tinggi. Sebab ramai kekawan aku yg camtu semuanya berjawatan besar sekarang.

hmm.. we need a good politician la mak ida sbb the system is controlled by them. tp masalahnya a good politician can't survive in real politic. mcm kwn baik baba tuh = DSAI..

jd pendapat aku, kita bole salahkan org yg buat sistem itu jika anak muda hari ini semakin mundur.. kerana salahnya bukan pada sistem, tp pada siapa yg cipta sistem tu.

poning kepalo eden..

Sahal Fikri said...

tambahan.. inila address mak lang
http://alangbuana.blogspot.com

Ateh said...

actually....our education system is still new in our country, the 1st formal education was brought up in Tanah Melayu when Islam is being teached masa melaka tengah gilang gemilang, masa sultan melaka dah masuk islam. Jadi belajar quran n terjemahan was held at madrasah n sekolah pondok. That was 1st formal education being implemanted. Peh tu penjajah lain cam portugtis, belanda dll datang depa x kacau or contribute apa2 pun dlm masyarakat melayu dulu. They just interested on hasil di bumi melaka....perdagangan ler masa tu...bila inggeris datang baru ler education system terbentuk tapi x seragam. Ada sek inggeris, melayu, cina n india. bila merdeka plak, nampaklah kepincangan sistem yg sedia ada. sebabnya sekolah inggeris jer yg terserlah keterrorannya dari segi akademik, peh tu ngan sekolah cina n india kurikulumnya x seragam..that is the cause of berpuak2 n perkembangan ekonomi x seimbang. So barulah diperkenalkan guideline for every school ikut kementerian... Dalam usaha mengemaskinikan kurikulum sek dan sebagainya, masing2 nak tunjuk terror, kejap B malaysia, kejap b melayu (ni memang bodoh ni), kejap kementerian pendidikan, kejap pelajaran (ni pun satu bangang ni). Lama2 orang pun dah naik biol sebabnya, tiap kali orang yang mentadbir ditukar , tiap kali itulah sistem diubah. Walau apapun, education system in Malaysia still new and alot of thing to be improve. So thats why, we as parents also should have some knowledge about what our children needs and kenalah berusaha n x leh lah nak harap sgt kerajaan nak sediakan suma...sebab depa pun mungkin banyak benda nak pikir n buat.

Sayeda ko buat plak blog manipulative vs thinking skill...hehee

Ateh said...

nak komen lebih bab sistem ni sensitif...nak2 lagi pilihanraya dah dekat...ahaks....manipulative? thinking?

Ateh said...

aku naik nyampah ngan si lidah pendek...nak tunjuk bagus...oppps....kang ada plak tali barut yg ngadu plak....Anyway, regarding our education system tu...voice from parents yg laku so... all parents kena ler amik tau serba sikit pasal early child education...baru ler cakap parents tu laku bila nak berhujah ngan ministry of education almaklum ler biarpun suma org kat ministry of education mostly are educated person, but sometimes educated person not really have thinking skills if their knowledge only to pass their exam....hehehehe kekadang orang yg x graduate pun their thinking skill is much more impressive bcoz of their experience struggling to survive in their lives like me....ahaks. But of coz they are very good in manipulative skill...hehehee...nak kaya.....jeBut they all forgot that when they are too good in manipulative skill, n they are not thinking so well, whatever they do, will reflect back not only for him...but also anak2 malaysia. Tu kan dah mentyusahkan orang....huhuhu.

Aku saje je layan blog ko, sebab sian nanti tarak comment. Ko kan gile glamer...hua hua hua hua (sebut dengan nada sengau sikit arr)

Che par....ooh che par... x pernah buka blog ke.... sesekali kite kena ler buka isu yang educated plak...asyik hiburan jer...boring gue...

Ok gue blah dulu....

mama cute said...

alohaaa..
sowy le, aku masuk lambat tadiks sbbnyer aku ada tuition la plak.. kat rumah anak yatim tu.. skali skala, buat pahala la deii...

apa yg boleh disharekan kat sini, mmg teachers sentiasa dibelengu dengan masalah, sbbnyer everytime tukau menteri, mesti ada pertukaran dalam sistem sket. cthnye pengajaran dalam bi utk sc dan m3, aku kesian tengok cikgu2 sc n maths especially yang cikgu2 pakar, thay're very good in teaching, but they have problems with the language. that was very frustrating la kan.. aku nak komen byk pun x brani, sbb sat g, aku plak yg kena.. kuikuikui...
apa pun cikgu ni suma jadi mentimum, we have to follow orders. mcm baru ni, suma cikgu BI diwajibkan mengajar BI to cikgu2 sc dan m3 di sekolah, depa guna alasan bhw cikgu2 BI ni dapat elaun khas. padahal elaun tu dibayar utk cikgu ni mengajar bebudak, bukan utk mengajar cikgu2 kat skola. and the level of commitment di kalangan cikgu2 sc dan m3 pun berbeza. hanya yg berminat aje yg join the class yg dianjurkan oleh cikgu2 BI nih... macam skola aku nih, daripada 13 orang dalam program buddy support system, hanya cuma atr 6-8 orang aje yang hadir. so, berkesan ke tak? tepuk dada tanya selera...

Ateh said...

kalau teacher yg dah veteran n rasa dah pandai sangat memang ler jatuh standard dia kena belajo balik ngan teacher yg lebih junior dr dia...hardcore le katakan...ni suma x pikir kesan kat bebudak sebabnya anak dwang pun mesti dah bis skola x pun dah masuk menengah...tu yg dia rasa x penting dah... xpun sebab dasar keja ngan kerajaan....hehehe....

Peh tu aku sendiri gi buat observation kat tadika Kemas, walaupun cikgu depa hantar gi kursus macam2 tapi sama gak tahap penyampaian menngajar kat kekanak, x berubah pun...masih di takuk lama...Hmmmm....camne lah orang kita ni nak berubah..

Bapak borek anak rintik...sebab tulah kenapa anak org miskin bertambah miskin n anak org kaya bertambah kaya...Sebabnya pendedahan dan peluang belajar lebih terbuka kepada yg ada duit jer. Bila ada duit tu yg mampu antar anak gi tadika memahal, yg x mapu antar je ler kat Kemas, dsbnya. Bukan nak kondem, tapi kualiti kurang...sebabnya tenaga pengajar tu sendiri x qualified utk ajar kekanak ni sbb sifat prihatin, kasih sayang n keikhlasan tu tarak. Dia rasa keja tu menyusahkan jer tu yg ajar macam ciken jer... Lagi satu sebab adalah knowledge of handling children tu tarak...Pendekatan psychology pun tarak... Jadi kekanak yg datang dari middle n low income ni dahlah kurang pendedahan segala macam, n dapat teacher yg x concern pasal their development, makin tercicirlah mereka dengan kekanak yang lebih berkemampuan...alkisahnya...

Tapi nak buat camner...nak yg berkualiti kena ler bayar lebih...sama gak macam bab makan. Kekadang makan kat tpt standard or hotel xlah sesedap kat warung tapi harga mahal nak mampuhs sebabnya kita bayar harga yg mahal bukan kerana sedap atau tidak tapi kita juga kena bayar because of environment...byr dianya aircond, dianya musik, dianya waiternya senyum, dianya table cloth, dianya pemandangan, dianya keselesaan n sebagainya. Ni hotel manager Pan Pacific Pangkor yang bitau aku secara live (masa aku keja kat magazine dulu ler, interview dia).

So tentuan...dari segi akademik ni kita x leh ler nak kedekut kalu nak dapat yg bagus sbbnya cari ilmu memang leh mahal....tapi ilmu yang kita dapat lebih bernilai dari apa yg kita bayar. Paying for education today is like investment for tommorrow...tapi yer lerr...bila invest pun ada gak untung n rugi macam invest dalam saham. Tapi kita kena ler ingat setiap apa yang kita buat memang ada risikonya...so yg lain tu berdoa sajalah semoga investment kita tadi tu memberi pulangan yang setimpal dan sewaktu dengannya...amin....hehehe


Lagipun kalu suma nak murah, maka hilanglah perkataan esklusif...jadi x adalah kelainan dari segi mutu, keunggulan n velu....hehehe. So nak marah sgt kat pengusaha tadika sbb yuran mahal pun x leh gak sebab kos dia pun mahal....macam kerajaan tu lain...sbb support from government. Tapi bila guru yg ajar pun gaji rendah padahal tjawab dia tu tersangatlah besarnya sebab parent skang menyerahkan segala2nya pada cikgu bulat untuk anak jadi pandai, maka cikgu2 pun tension ler...gaji x berbaloi ngan apa yag dia kena buat. Moral of the story is mendidik anak sebenarnya tugas parent bukan cikgu...cikgu cuma membantu sahaja...tapi ni dah terbalik...

Gue pun mau amik anak gue balik sama...huhuhu...
Okey lah tentuan...dah banyak sgt komen sampai goh pun syok sendiri dpt byk komen padahal yg komen tu orang yg sama jer...kuikuikui...

mama cute said...

aku mmg gler komen.. komen la lagi.. wa tatak kecik ati punyeerr.. hahahah

mama cute said...

c along ni bila nak datang blog aku nih. nak kena jotos nih

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails