Friday, June 7, 2013

Ke Kelate kita boh!

Akhirnya Encik Suami membawa kami sekeluarga bercuti di Kelantan. A day before, lebih kurang tengah malam, barulah berjumpa dengan resort yang kosong.. walaupun dapat satu hari pun jadilah. Omputeh kata.. half a loaf is better than none gitu. Kui3x. Masa Khamis pagi tu, berkobar-kobar siap-sedia dan  bertolak  jam 8. Stop sat dekat RnR Gurun for breakfast dan terus ke Kelate. Pakai Navitotal PapaGo aje. Senang. Tapi agak memeningkan jugak sebab banyak jalan bole ke sana..cuma dekat dengan jauh aje. So, awalnya pakai map yang disarankan oleh geng TTS. Hehe.. Sampai la jugak walaupun ada fenin-fenin lalat on the way tu. Tiba di KB around 2pm.. terus pergi ke Tesco..cari food court dan lepak-lepak until my sister came. Lepas tu off to her house, pergi makan kenduri etc. That nite titon rumah beliau.

The next day, early in the morning barulah bertolak ke Mundok. Punya la jauh..member dok story macamkan dekat..rupanya.. beribu batu jauhnya.. aiceh.. Hampir sampai ke Rantau Panjang baq ang.. Kakaka.. Nak pergi sana just tanya aje local people and they will give you the direction. Korang jalanlah sampai jumpa signage tulisan tangan.. "PARKING KE MUNDOK" Ha..sila la parking.. akkaka..

From that parking lot.. (kalau dapat park dlam kawasan rumah orang..pergi la parking, kesian lemak terbakar) terus aje ke tebing sungai dan ada orang bawa bot disitu. Naik aje bot tu RM 1 per head..super murah. Lagipun tak jauh mana.. just a kentut away.. Tak dan kentut nak meresap kat orang dah sampai dah weh.. kakakaka...

Oh..lihatlah dunia.. Tudung beraneka jenis.. Leh pitam oi.. 

Oleh kerana I came here just to hunt for tudung, maka perincian lain tidaklah dipedulikan sangat..Padahal macam-macam lagi ada. The toys murah, tudung pun super murah. Bolehlah nak pakai buat-buat pi jenjalan. Lagipun... tidak bagus membazir beli tudung mahal-mahal..Amalan syaitan gitu.. Kakakak.. ayat dengkis tak bole pakai tudung mahal. Anyway, I managed to buy around 9 tudungs.. muahahaha.. Gumbira rasa dihati.. Range harga dari RM16-RM30 la paling mahal pun. Kalau dekat Wakaf Che Yeh..tudung 3 lapis jenis biasa depa jual dalam RM35.. sini leh dapat less than that.. Jadi haruslah memborong dengan penuh gumbira.. Yeehawww gitu..

Tempat ini memang la membosankan bagi kanak-kanak.. The kids said.. "Asyik beli barang Mama aje.." So, at last, beli jugak la toys kat depa.. RM13 untuk lori besar gabak..wahhh..murah-murah.. akkaka.. Naufal bought teropong kecik for RM2, senapang patah for RM8. Kui3x. Adam beli patung2 menan dia la.. RM20. Mahai sikit sebab beli tang len. Ceh.. 

Yes..yes.. ini suma I balun.. akkakak 

Dah tunggu lama bebenor Mama soping, teruslah pergi ke gerai untuk membasahkan tekak.. Bringing small children here is really not a good idea I tell you. Cian Hyder Mama.. peluh-peluh dia.. 

Ini pulak memborong brooch nak letak kat tudung lapis-lapis tu kan.. RM5 aje. Tedia.. kakakaka..

Dah lepas memborong ke Mundok, terus aje la kitaorang ke Morak Villa Resort. Kat sini, kitaorang stay for one night. Tempatnya jauh dari hiruk-pikuk kota sesuai untuk orang-orang yang mencintai kedamaian..waahhh..ayat tak tahan.. Kui3x.Nak dok sini kena book awal sebab always full. The price sangat berpatutan..siap ada swimming pool and tempat BBQ pun ada. This villa can cater only for 5 families at one time sebab ada 5 bilik aje available. Breakfast is included for the tamu but only for two person per room. 

The staff are friendly and they are always there when you need help. Air panas takdak.. ok, puan.. sebentar.. tak lama lepas tu.. Ok, puan..air dah ada.. Aircond tak sejuk.. sebentar puan..saya bagi remote.. pehtu macam-macam lagi la.. Kolam dia pun  bersih tak macam certain hotel yang ada daun-daun. Early in the morning depa dah cuci kolam tu. So, insyaAllah bersih. Overall sangat-sangat memuaskan hati. Staff cuma tiga orang tapi sangat membantu dan super peramah. Kui3x. Rasa macam duduk kampung sendiri plak.


Can santai-santai around here. Memang superb. Harus sewa lagi ini tempat next time. 

Belah petang, off we go to area Pasar Siti Khadijah pulak. Cari foodies and souvenirs. Oh gumbira rasa dihati.. Kekeke. Sini pun macam-macam ada. Tapi we just bought small things ngan prezzies for sanak sedara. Gitu la kekdahnye pergi  bercuti..Teringat abes kat adik badik... tertinggal sowang, pergi plak beli len.. pehtu terlupa beli fridge magnet.. Calling pulak ada member dok sana lagi mintak tolong belikan.. Kekeke.. Harap2 angpa tak lupa FM kami ye Paeh oiii.. kalau lupa.. kami sekehhh! Kakakaka

Ini sekitar kawasan Pusat Kraftangan.. Kedai belakang tu.. harga dia leh pitam.. Nak FM pi cari kat Pasar Siti Khadijah tingkat 2 ok. RM10 for 3 pieces. Kat kedai belakang ni RM5 per piece.. Gitu!

After spending a night in Morak Villa Resort.. Esok paginya terus checked out, singgah sebentar ke Bazar Tok Guru dan pulang ke Kedah dengan gumbiranya. Ikut si Navitotal PapaGo.. entah kemana-mana dia heret kitaorang sampai lewat kerumah.. Kui3x.. Tak bole tahan naik bukit turun bukit, mujoq takde yang muntah berlela dalam kereta. Hehehe..

Apa pun.. tengkiyu to my sister yang sudi menerima kunjungan 1 malam kitaorang..akkaka.. to my hubby, tengkiyu jugak sebab sudi meluangkan masa melayan karenah kanak-kanak riang dan omaknye sekali ye. Lain kali bawak la lagi.. Kakakka.. 

6 comments:

Zura Lee said...

aku org klate sendiri pn tk prnh gi pusat kraftangan tuh...muwahahaha

Aku Ibu Muda said...

Salam kenal...sy oghe kelate pon tak sampai lg ke mundok tu...hehe...btw, boleh sy tahu resort tu kat area mana? macam menarik je...

Ticer Syah said...

oh meng.. ang ni kijam.. pergi la cuci mato..sekali skala feeling tourist..akkakaka

Ticer Syah said...

@aku ibu muda..

alamak..oghe kelate pon tak sampai lagi.. kena pegi la lepas ni.. hahaha.. resort tu area Morak.. dekat ngan Wakaf Baru... ada signboard..senang je nak ikut.. bole tgk kat facebook ada page depa..

tq for coming :)

Kak Mahh said...

Seronok tak ke Serambi Mekah?

Ticer Syah said...

salam kak mahh..

mmg syok tak terkata pergi ke kelate.. dah lama tak pegi sini.. jadi mcm2 perubahan kami tgk.. barang2 pon murah. gumbira tahap tak hengat.. membahayakan poket kita rasanye. kkakakaa

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails