Thursday, February 2, 2012

when 1.2.12 equals to 4...

I am number four!

It was the 31st January, I was feeling uneasy and I thought it was just a minor problem.. ececece..speaking London.. kakaka.. Rasa macam.. hmm.. maybe dok buat keje banyak kot masa kat library, jadi takde la nak syak apa-apa. Masa balik skola and waiting for the kids sempat titon masa tunggu Adam.

Ini picca taken by Nopal as I was waiting for them bersiap nak ke kelas KAFA. Salin baju dalam kete and lepas tu bagi makanan dan jalannnn.... Time ni apsal ntah letih tak hengat nunggu Adam abes Mandarin class dia.

That evening rasa memang tak larat and asked Encik Hubby to pick the kids from KAFA dan I entertained my niece dengan bawak dia pegi makan kat kedai depan rumah tu.. Kehkehkeh. That nite leh lagi layan pesbuk tapi titon awal plak.

On 1.2.12.. at 3.30 a.m. Kita terus bangun.. Rasa sakit tak hengat and I tot it was sembelit. Cuba dok ingat tang mana letak obat sembelit because last week dapat ubat tu sebab komplen nak buang air susah. Tapi dah time-time camtu malas nak cari.. jadi pi toilet je lar.. Ulang alik every 10 minutes..

Dalam 4.00 a.m. Encik Hubby bangun sebab tengok kita asek mundar mandir keliling bilik and asked me to sleep and promised nak bawa p klinik early in the morning. How to sleep meh.. bila baring je macam kena karan so bangun ok.. Adeh.. time tu I just cried softly. Encik Hubby just rubbed my back and pujuk me saja. Time ni dok pergi toilet tanpa henti but nothing came out..

Around 4.30 a.m. I was crying again and again. Encik Hubby asked me to sod bo ro sebab dia kata takkan nak pegi spital at this hour dah la Salman pun tengah demam. Adeh.. so I just nonggeng tepi katil to make myself comfortable. Nonggeng macam orang frust nonggeng gitu.. kekeke.

Dalam 5.15 a.m. terus Encik Hubby called INS and informed about my condition and they asked us to come immediately. Tapi barang apa pon tak pack lagi sebab aritu doktot kata lagi 2 weeks.. so kitaorang macam.. alaa.. still got time.. relax meh.. Jadi took time to pack things and the kanak-kanak riang yang sedang lena diulit intan tu.. Call rumah MIL and soh adik ipo bukak pintu sat gi nak p letak kekanak riang disitu.. kehkehkeh..

Jadi lebih kurang kol 6.30 baru la sampai ke spital ok.. Bila sampai eh..takde orang kat kaunter.. terus tekan loceng kecemasan...cit.. Pak guard tu dengan gagah perkasa datang dan terus aje call nurse kat Level 1. Bila naik Level 1, kita ada sedikit sedu sedan sambil dok tolak dinding tahan sakit ok.. sebab nurse tak bukak lagi pintu bilik bersalin.. Lepas dah bukak tu, terus nurse soh masuk dalam tuko baju, bukak segalanya. Sambil salin baju sambil buat senaman (baca:tolak katil pulak nak tahan sakit..kakakak) Lepas dah tuko terus panjat katil ok..

Nurse datang dengan sarung tangan dan memulakan operasi matematik di bawah situ...

"Ok.. dah buka 8cm.. u want epidural?"
"Apsal cepat benor bukaknye... tak amek tak leh ka?"
"Ini anak u keempat right.. tu pasal cepat.. Tanak amek pon boleh..tapi I tengok u tak tahan sakit.. at least u can relax kalau amek. Sudah makan? When was the last time u eat?"
"Err.. dalam 7 p.m yesterday.. I makan kuew teow kungfu dengan fresh oren (menu tak hengattt)."

Dalam dok berfikir sambil layan kesakitan yang tanpa henti menyerang ni, I said..

"Ok.. "

Eh..cepat aje si doktot bius latang.. amboih.. laju noh.. kakakka. Tapi kita rasa masa bersalin Salman, itu doktot perempuan Chinese tu buat lebih smooth dan tak sakit langsung.. Ini doktot bius lelaki ni buat a bit kasar and I don't like it at all.. hoh!

A few minutes later dah start kebas kaki.. then tak rasa apa dah. Ok..hepi.. Encik Hubby masuk sebentar and tadaaa.. amek gambo I..

Tadaaa.. takde mood mo smile ok. Sebab br nak rasa lega sakit.. My sis gelak cam haper when I sent her this picca katanya sempat lagi kita mekap.. Kita balas balik.. harus lah vogue..padahal berangan kot2 mekap dapat gegirl.. kakakakak

Then, the nurse put this thing on and asked me to take off the bracelet.. Hoh.. time ni my hubby was not around sebab dia p solat Subuh plak.

Dalam pada tu, sempat la kita berSMS dengan geng-geng skola, family and frens telling them that I am in the labour room (mementang amek ubat tahan sakit.. dan-dan leh main SMS ngan orang.. ce kalo tak amek.. kompem henpon kena baling terus ok..kakaka)

Sambil-sambil tu perut kita dibelit dengan belt nak cek jantung bb..
Nah..hasilnye di sini. Sungguh bising ok jantung baby.. Hihi..

A few minutes later, kena pindah room lain sebab ada orang nak bedah perut..amboi sampai dua orang patients nak bedah.. kita pon doa jangan la kena bedah.. sebab..

1. Nak jaga is leceh..
2. The bill will be double ok.. kakkakak.. harus jimat dan jimat.. kitakan nak pegi slimming center lepas ni..akkakaka

Then, nurse datang tanya...

"Berat baby last cek berapa.."
"3.2kg.. and it was last week.."
"Ok.. "
"Don't worry, my first baby was 3.8kg.."
"Wah.. so takde problem noh.."
"Stakat ni takde la.."

Dan terus mereka bawa masuk ini plak.. Dua benda ini diletak di kiri dan kanan katil kita.

Ye.. ini adalah tempat letak kaki.. a.k.a ngangkang ok..Jadi takde la kaki u ols letih nak bukak luas-luas..ngehngehngeh..

Then around 10.00 a.m. tetiba rasa sakit kat pinggang.. Haa..mula la kita tensi sebab kata tak sakit.. masa Salman memang tak rasa sakit apa pun.. Tapi kita tahan le jugak.. dok hengat sikit aje.. and the nurse broke the news..

"Kepala baby dok tinggi sikit la.. lepas tu dia dok senget.. jangan teran lagi ye.."

Polak... gimana ni? Gue suda sakit..

Dalam 10. 39 kot.. Fathique call plak.. Kita tengah kritikal leh call plak.. adeh.. tapi layan cakap slow mo aje.. Fathique punye la heran sora kita pelan.. tentu le pelan.. dah tengah tahan sakit.. sat gi kita jerit kompem pisan.. kakakak

Then, doktot bius tadi datang, tukarkan hat air tu dengan obat kaler putih.. and I was SMS-ing hubby to get into the room now.. dia kata nurse tak panggey lg.. ok..malas nak layan dah.. time tu cam pening lalat.. Entah jam baper tetiba nurse gerak..

"Puan.. baby dah keluar"

Eh..bila masa plak kita teran dia kuar eh.. kompius kompius..

"Did u vacuum the baby?"
"Eh.. tak.. u teran.. tapi u tak perasan kot sebab kami bagi ubat tido"

Eh.. polak.. dis is magik ok.. Tau-tau je kita sleep kembali sambil nampak itu doktot ensem dok jahit apa ntah.. kesskesskess.. Sambil-sambil tu dok dengaq la sora hubby kot luar.. hoh nyampah..

Then, hubby datang balik and the nurse brought the baby along.. baru la nak amek video..ceh.. Lepas nurse keluar hubby bisik..

"Tq sayang. I love u so much" sambil kiss on my forehead.. Cair terusss... tak jadi marah.. cit

Then, he went out to his mom's house nak tengok the kiddies plak.. Datang kembali with the food dan my lunch dalam kol 2 pm. Dari kol 3.30 tak makan.. so bila makan macam tak hengat donia.. oh men.. bahaya ni.. kuikuikui.. Lepas mamam teruss.. sleeping beauty ok.

Beauty la konon...

And the kids pon tido secara berjemaah dekat spital.. sebab tu saja amek single room jadi tak gaduh share ad ganggu dengan orang len.

Siap ada sofa bed kat sini, jadi muat la depa tiga orang.. Papa depa tido on the floor with the comforter. Kesian boipren gue.

And today around noon, baru leh discharge. Teruja amek si kecit ni..

Kecit-kecit ada rambot pacak ok..

So, ini first stop lepas kuar spital. Rumah MIL, bawa jumpa my FIL and he recited a few doas for this little boy.

Duduk sekejap aje sebab kiddies excited nak pulang rumah. My MIL pon tak sempat nak jamu mamam..kekeke..

Sampai rumah terus aje la Encik Hubby kemas the bilik penuh perasaan so that we can relax in the room comfortably.. TQ Lalink...

Ok.. tu je biter buat hari ni. Penat suda.. ini budak kecit asek nak nenen saja.. adeh.. lepas dia pisan baru kita leh online ok..

TQ for reading.. Nite2

BTW, birthdate baby santek kan. 1.2.12. Tehehe

:D

7 comments:

ah win said...

lu buat gua teringin nak baby!
darling!!cepat projek!
buat sampai jadi

~again..entri 18sx sahaja

3p4h said...

Wah menarek tul, macam mn bole jd camtu Mamida? Baby kuar tanpa teran? Fuyyoh itu sangat magis! Nak mengandung gak ah ;P

So apa nama baby boy ni? Cute yg amat! Siap smiling kot time amik gmbr dia. DOB pn santek!

Hye baby boy, be a gud boy okeh

AreDa said...

rambut pacak!! hensem..hehehe

My Aisy said...

alhamdulillah..semuanya selamat...name baby pe? hensem sey...kecik2 dah encem...

♥ atiqah ♥ said...

wah, baby sangat comel la. cepat2la ahabis pantang and bawa balik melaka. teringin nak gomol2 ini baby boy. hehehe.

btw, tarikh lahir nya mmg cantik. =)

teratai said...

untungnya beranak zaman sekarang...ada macam2 ubat boleh kurangkan salin bersalin!

tahniah,semoga mak n bb sihat...:)

Ticer Syah said...

awin:
enti is lusah ok..akkaka.. selamat memproses bb baru noh..

epah:
aku rasa time teran tu tak hengat lar.. sbb time tu dok mabuk ngan obat kaler putih hat depa br masuk je.. kekeke

areda:
sila la tiru rambut beliau..kakaka.. tak yah letak gel.. jimat tak hengat.. kuikuikui

my aisy:
ada nama dah..tp tak official lg sbb nak kena tapis mcm2.. kita ada lembaga penapisan nama..kakakak

tiqah:
leh gusti ngan si pirash ok..akkaka.. nak jadi boipren si najla dah kecit bebenor..kekeke..

teratai:
tu la.. zaman masa bersalin first baby takde pon obat2 pesen ni.. ekkekke

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails