Kek Kurma Mantop!
Salam people!
Sebenarnya resipi ni merupakan assignment buat si Arrpek. Dia kena buat buku resipi khas untuk kanak-kanak yang bermasalah. So, kena la amek picca satu persatu. Kesian lak kat beliau. Kalau adik badik tak tolong, sapa lagi yang akan tolong, ye dak. Orang luar bukan nak tolong pon..tolong tengok aje lar..kakakaka.. Tapi in my case, walaupun ini adik badiknye problemo, jiran sebelah tetap menghulurkan tangan meringankan beban. Kakkaka
Jadi, kot-kot la korang ada kurma terlebih kat rumah tu, bolehlah praktikkan resipi ini ye. Dan satu lagi kalau kanak-kanak riang korang tak sukakkkk makan kurma, boleh juga kita buatkan macam ni bak kata Cik Olyn.. jangan habaq dulu la kita letak apa noooo..
Oret.. resipi first la ye...
Amek pen dan kertas ye Puan-Puan..kalau ada Tuan-Tuan layankan aje lar..
3 biji telur
1 cawan gula
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
20 biji kurma dibuang biji dan dicincang dahulu yeee...
2 cawan tepung naik sendiri cap BLUE KEY.
Cara nak membuatnya.
Masukkan semua bahan KECUALI TEPUNG ke dalam blender dan kisarkan. Jangan bagi lumat sudah, nanti tak nampak pula kecomelan kurma tu kang..akkakak
Kemudian, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar kedalam bekas lain dan campurkan bersama tepung. Dan kacau sampai ianya sebati.. Kemudian...
Pindahkan ke dalam loyang aluminium atau bekas korang buat kek tu dan bakar. Guna api LOWER saja dengan kepanasan 170 degree. Pastukan korang jangan lupa tengok sekali sekala dan cucuk di tengah-tengah kek nak tengok sama ada dah masak ke tak. Bajet masa dalam 30-45 minit.
1 comment:
beb..kalau kurma tu ganti dgn raisins bole tak?
Post a Comment