Monday, January 25, 2010

Updates from my classroom

So, here are some of the things that I have done in my classroom. Oh, dah dapat gaji ni boleh la ditambah lagi. I was thinking of putting magazines in my classroom. I asked them to bring their own kids magazine.. But then, they brought the Wanita laa, Perempuan la, Jelita la.. what the heck? I bet they had never buy any kids' magazines before. So..the cikgi kena beli juga la..Aiyoooo.. takpe takpe..no problem. I have solutions for that tiny weeny problemo..wakkakak


Ini board depan. The cards I got it from the office. Tu duit English Panel, so boleh amek untuk PnP. First you teach, then you put them here..ok?


Tengok belah atas.. Months of the year.. using the silver rabbit. Kuikui..ada gak renab..


I had been using these for more than two years. These teapots I did it on my own. Using manila card aje. Tapi guna hat mahal (and opkoz duit cikgi sendiri juga), then you laminated it..walaaa...leh guna for several years lorrr..


The latest news about cuti or exams will be put up here. I was thinking of making a family tree here. Oh..harus buat sekarang! Sementara tidak sibuk with the assignments..huhu


Latest things that they learnt last week. This week asik wat ayat aje. Sampai budak mo muntah.. wakakaka..
"Teacher...wat ayat lagi? Bagi la clue banyak sket!"
"How many clues yang you nak? Two is enough. Lagipun, the sentences are simple. Just explain about the things and kat mana dianye position. That's all."
"Ok..ok.."

Seeing this, a friend asked..
"Baper banyak dah hang habis?"
"Ntah..tak kira polak..kuikuikui"

And I remembered a friend told me once..
"Tak paham la..apa depa nak-nak lagi.. tak tau ka..cikgu nye gaji ni 10% dah pergi kat budak!"

And today a parent complaint about my Art Class. Soalannya berbunyi begini :
Sekolah tak provide ke alat-alat untuk Pendidikan Seni..Asik kena beli aje..Beli kertas kaler la.. beli kaler lah.. OMG.

Luckily during the meeting, Kak Dah told the pentadbir about the matter. Kertas lukisan hanya diberi semasa hari peperiksaan sahaja. Yang lain mesti disediakan oleh pelajar dan ibu bapa.
Gosh..susah betul parents kalau berkira bab duit ni. Nak beli kertas warna (kes beli kertas warna untuk weaving la tu..) yang berharga tiga puluh sen pon nak berkira? And of course the gunting, colours and everything the parents should provide to their kids. Aiyaaa..takkan suma nak suap kot? Mati la cikgu PSV (Pendidikan Seni Visual) macam ni. Semua duit cikgu PSV nak kena guna..mati laaa..
Ini macam kalu senang aje.. aku wat bagi kertas kartun or kertas A4 korang wat colouring aje.. tak yah la nak buat hat canggih-canggih lagi. Berkira sangatkan..bio je lah.. Hoh.. (Tapi dalam hati aku dok kata macam-macam ni..Tuhan Allah aje yang tawww)

P/S: Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Siapla sapa yang komplen tu..aku akan suruh beli macam-macam lagi..wakakkakaka...salahkah? salahkah?

5 comments:

ONE ZABA said...

sabaqqq....usaha yang baek dan murni pasti ada ganjarannya!!!

AreDa said...

love to read bout what u did to ur class...nway keep it up cikgi!!!hehe

.: mama cute :. said...

oneZ:
aiyaa..my school nye parents ni ada pelik sikit la..kalau boleh suma mau pree aje..tamo kuar duit sekupang pong.. even last year..bayar yuran..hari terakhir skola pon ada yang baru nak bayar..sangat penin time kutip yuran..ekkekek..bersabar dengan penuh perasaan dah ni...hahaha

areda:
baik tuann!!! saya akan coba dengan bersungguh-sungguh mensomelkan kelas saya..eekkekek

MaszLaVista said...

kelas ko sgt cntik dan kemas kak..teruja aku pon nk masok jadik ketua kelas dlm tuh...

mak2 laa ni mmg berkire..trmasuk mak aku..kekekekeke..asal blk skool je mst adik aku ckp cikgu mintak duit nk beli itu-ini..

myfuzzyworld said...

Salam,

Jangan lepaskan peluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sia layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

-zu-

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails