Sunday, October 18, 2009

Mari Membuat Abok-Abok

Well, frankly speaking.. I don't really know why they call it Abok-Abok. Nak kata berabuk dak pong.. tapi sedap tahap Superman lah!

Ni adalah cara-cara nak membuatnya..dan bahan-bahannya ialah..

Daun pisang yang disalai (atau rebus pon boleh)
Sagu (nak kaler boleh tak kaler pon orait aje) - 1/2 kilo(basuh bersih-bersih dan tiupkan selawat)
Kelapa parut tanak hitam - 1 bijik
Gula Melaka -4 tongkol besar tuuuu...
Gula pasir - beberapa sudu besar la.. ikut anda la tukang masak yang arif lagi bijaksana..
Sedikit garam

Caranya pulak..
1. Rebus atau salaikan daun pisang yang dipotong bentuk rectangle..hehe
2. Toskan okeh..
3. Campurkan kelapa parut dengan sagu yang telah dicuci terlebih dahulu bersama dengan sedikit garam.
4. Hiris gula Melaka halus-halus dan campurkan dengan beberapa sudu gula pasir.
5. Bentukkan daun pisang menjadi kon. Masukkan sagu yang dicampur dengan kelapa tadi 2/3 kon. Kemudian masukkan pula gula Melaka dan seterusnya ditutup kembali dengan sagu. Pendek kata --sagu-gula-sagu kembali.. okey?
6. Tutupkan tapak kon. Nak selamat gunakan lidi yang dah dipotong kecil. Kalau takde, gunakan stapler aje, tapi kena warn sama tukang makan, sat gi tertelan polak stapler bullet itew... naya dei!


Ada nampak kaa?


Kemudian letakkan atas pengukus macam ni.. Kukus selama 15-20 minit. Sudah siap untuk dimakan..


Dah boleh makan lorrr.. sangat sedap.. hehe...Bismillahirrahmannirrahim... Nom nom nom nom nom nom..


Okey.. sedia untuk dihidang.. :D

Renung-renungkan dan selamat mencuba Abok-Abok orang Melaka :D

No comments:

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails