Monday, August 24, 2009

Hari 2 Ramadhan

So, yesterday I went to school. I was on duty during the school holiday. A normal routine for every teachers lah. I brought the boys to accompany me around the school. It's school holiday remember. Not many teachers will be there, hence I know that my cronies are not there too. Balik kampung daaa.. aku je dok terperuk di sini. So, we arrived a bit late because..you know the kids..macam2 ada.. We spent for couples of hours and rushed home.
Oh, before that, I dropped by at the market to buy some groceries and also the chicken for bukak poser. Bought some coconut milk, onions etc. Adam wanted to go to Aneka, so we went there happily.. Happy sebab bleh masuk kedai DVD. As usual this boy will definitely choose the BEN10 movies and I too took the Talentime - Yasmin Ahmad.. ntah bes ke tak..ekekeke..orang kata bess.. aku baru nak layan.. And to my surprise, the DVD is copied directly from Asterok channel. Sungguh hampesan...wakakakka..but then, I do not have an Asterok, so I just layan the movie yang dikopipes from Asterok..waakakaka..
Petang sudah tiba, I was thinking of eating the Putri Berendam. So,I called Mak about the recipe. And since I am in good mood, so I would like to present you the Putri Berendam Recipe or its English name = Princess taking a bath...wakakakka

Princess Taking a Bath

Tepung pulut (ikut suka banyak mana nak buat)
Air kapur (jangan banyak sangat)
Kelapa parut
Gula Melaka

Cara nak buat
1. Uli tepung dan gentelkan dia jadi bentuk bola kecik-kecik.. (dua hari ni asik main bola aje..waakakaka). Then penyetkan tengah dia seperti gambar di bawah.


Ada nampak ini.. press dia sampai dia jadi macam bentuk palet darah...ekekekke

2. Masukkan ke dalam air yang menggelegak. Bila dia dah timbul, korang asingkan dia dari air panas tu ke air sejuk... lalukan air sejuk kat tepung yang dah masak tu.


Asingkan terus iye.. jangan bagi dia dok sama-sama masa lepas kuarkan dari periuk panas ni.. nanti dia jadi kembar siam..uuuu...sangat huduh!

3. Sementara tu, dalam periuk yang berbeza, masukkan air 1 cawan bersama dengan 2 ketul gula Melaka (nak lebih pon takpe), bila dah cair tu kan, korang masukkan pulak kelapa parut... gaul-gaul dan gaul sampai depa serasi dan syok baunye...hehe


Ni kira dah serasi la ni..api kena pelan ok. Kalau pakai cooker jenis lain tu, pepandai le korang adjust. Akunye dapur ni pesen dulu kala..nak beli hat elektrik kaa, induction kaa.. tak mampu le teman...hehehe..

4. Bila air gula dan kelapa parut tu dah masak, masukkan tepung-tepung kecik yang dah dimasak tadi ke dalam periuk yang ada gula melaka ngan kelapa nih. Kacau lagi sampai dia serasi bersama...ahaks..kacau tu jangan lupa baca doa ye...hembus atas bawah, kiri kanan, baru le berkat...jgn le ko pi hembus ayat-ayat black magic plak.. doceerrr...eekekeekek


So, ini le hasilnye bila dah siap.. bleh la makan skang..ehhh.. lepas orang azan MAGHRIB, bukan Asar okey! Mementang le musim ujan, suma nampak macam Maghrib ye.. Ngehehehe...

Itu citer semalam. Today plak, still raining. Cuma hujan lewat sket.. around 1.30 pm I think. So, before hujan, I managed to sidai the baju outside...hehehe.. sangat bes dan lega...cuma tak sempat nak sidai Encik Adam and Encik Salman's smelly pillow lah...wakakakka korang tau ke smelly pillow tu haper? Oit.. bantal busuk la dei.. Salman berjaya menyelamatkan bantal dia dari dibasuh.. Adam je tak sempat selamat, sebab I all berjaya memasukkan ke dalam mesin tanpa pengetahuan beliau....wakakkakaka. So, Adam is suffering right now...
"Mama... bantal Adam kering dak g?"
"Dak g.." aku jawab dengan muka kering..kuikuikui...


Belah sini panas berdengkang dan the black clouds are coming this way.. tak lama lepas tu ujan till now. Huhu.. Besnye hujan time bulan poser..

Footnote: I oredi celebrate Hari Raya today..huhu..so bored!

2 comments:

jane said...

la....

ingatkan princess mana tadi!

.: mama cute :. said...

kunun2 nak tengok gambo puteri tengah mandi kah...wakakakkaa... sabo je den

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails