Wednesday, March 28, 2012

Puding truffle versi cepat dan tuntas


Yeebaa areebaaa.. tomorrow is Salman's birthday. Last year I made him blossom cake untuk disedekahkan pada sahabat handai dia kat skola. Kali ni ubah pulak. Buatkan puding truffle. Yang mudah dan tak amek masa banyak. Jom nengok camna nak buat... Oh.. resipi ni dapat dari kawan sekoir (Ku Badrinawati) masa hari guru. Kebetulan last night beliau up itu gambar, so nice and looks delicious, terus aje mintak resipi. Nasib baik tak kedekut ilmu and now I share the recipe with you guys. Why I love her recipe.. sebab senang and no hassle. Nak buat kalau terkejut tergempar pun bule.. haha..

These are some of the things needed for the yummy pudding.

Bahan-bahan:

Kek Swiss roll (beli di kedai saja.. ahahaha)
1 tin besar fruit cocktail
10 gram agar-agar (1 packet la senang)

2 camca besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar

Cara mau bikin:
1. Masakkan tepung kastard, gula dan susu segar sehingga mendidih.
2. Sementara itu, potongkan kek swiss roll dan letak dalam bekas dadih.

Haa..camni..

3. Setelah adunan kastard tu dah masak, letakkan keatas kek tadi...

Jadi la camni. Pastikan tiada kek kelihatan disitu ok. Kiranya dia wrap abes kek tuh..

4. Then, amek fruit cocktail yang telah ditoskan dan letak dengan penuh semangat kesukanan ke atas kastard nih..

Macam ni la.. letak banyak2 pon OK.. sedap woooo..

5. Kemudian, masakkan agar-agar pula sebagai lapisan terakhir. Boleh la pilih kaler apa pun. Kalau dekat pack saya beli ni dia suruh letak 150 gram gula. Mak ai.. rasa cam leh kencing manis. So, saya just letak 3 camca gula sebab masa kat kastard tadi pun dah 3 camca. So, just nice lar.. Bila dah masak agar-agar tu, I mean the butiran-butiran kecil semua dah dissolve, maka tuangkan keatas pudding kita tu..

Haa.. jadi camni lah.. tunggu dia mengeras okeh.. Nak kaler comel, boleh cuba red colour. I think next time I should use other brand la. Kaler ni macam tak mengancam.

6. Bila dah mengeras, ambillah penutup dadih dan tudungkan mereka semua. Letakkan kedalam peti ais dan esok boleh bedal sampai pengsan.. kakakak

Macam ni. Rasa merembes lor dah tengok banyak-banyak nih.. adehh..

So, apa lagi.. terai la teraiiii...

p/s: kami buat tiga kali utk adunan kastard tu. bolehlah dapat dalam 50 cups with two swiss roll cakes.. hoho

No comments:

God Bless Us!

Daisypath Anniversary Years Ticker
Related Posts with Thumbnails